هستی شناسی نظریه نهادگرایی نئولیبرال و نقدهای وارد بر آن در مواجهه با مناقشه های آبی فرامرزی

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 160

This Paper With 23 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-19-1_006

تاریخ نمایه سازی: 3 مهر 1402

Abstract:

مناقشه به عنوان جزء جدایی ناپذیر از تعاملات انسانی، فرآیندی درهم تنیده، پویا و چندبعدی است که ارتباطی متقابل با سامانه های مختلف جامعه دارد. تفاوت در چارچوب های نظری و درک متمایز از روابط انسانی منجر به شکل گیری نظریه های مختلفی به منظور مواجهه با مناقشه شده است. نظریه نهادگرایی نئولیبرال ازجمله نظریه­ های نوین در حوزه مطالعات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که با تاکید بر اهمیت نهادها در شکل دهی به رفتارها و نتایج شکل گرفته است. مبتنی بر این نظریه، نهادهای بین المللی از جمله ابزارهای کارآمد برای ایجاد همگرایی و همکاری بین المللی هستند. بسیاری از پژوهشگران حوزه محیط زیست به طور عام و حوزه آب به طور خاص، مواضع نهادگرایانه را در پژوهش های خود مبنا قرار داده اند. بنا بر نظر نهادگرایان آبی، نهادهای آبی بین المللی می توانند بطور چشمگیری از مناقشه های آبی بین المللی بکاهند و منجر به ایجاد همکاری در حوضه های آبریز فرامرزی شوند. علیرغم اهمیت کارکردهای نهادهای آبی، عدم موفقیت عملکرد نهادها در مواجهه با برخی از این مناقشه ها سبب وارد شدن نقدهای جدی بر نظریه نهادگرایی شده است. با وجود اهمیت مطالعه و واکاوی مبانی نهادگرایی نئولیبرال در مواجهه با مناقشه های آبی فرامرزی، تاکنون پژوهش علمی مشخصی در خصوص نقد و بررسی مبانی و کارکرد نظریه نهادگرایی نئولیبرال در مواجهه با مناقشه های آبی بین المللی و همگرایی کشورهای ساحلی در حوضه های آبریز فرامرزی صورت نگرفته است. پژوهش حاضر درصدد تحلیل هستی شناسانه نظریه نهادگرایی نئولیبرال و بررسی نقدهای وارد بر آن در مواجهه با مناقشه های آبی و شکل گیری همکاری موثر در حوضه های آبریز فرامرزی است.

Authors

ریحانه نوفلی

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد مدیریت و برنامه ریزی منابع آب، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

سیده سیمین میرهاشمی دهکردی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

حمیدرضا برجسته

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت و برنامه ریزی منابع آب، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

بهنام اندیک

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حجت میان آبادی

استادیار گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :