سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 4,425

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

SAQZAU01_003

Index date: 7 January 2013

بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری abstract

زیبایی شناختی به عنوان نظامی متمایز در زمینه علم و فلسفه غرب تا میانه قرن هجده میلادی جایگاه مشخصی نداشت. از قرن هجدهم مفهوم زیبایی شناسی بیشتر جنبه روانشناسانه به خود گرفت و زیبایی در ارتباط با ادراکمطرح گردید و ناظر هم جزئی از عوامل موثر در زیبایی مطرح گردید. ادراک زیبایی یکی از فعالیتهای روح است و این فعالیت رخ نمی دهد مگر در برابر محرکی از عالم خارج. دریافت زیبایی معمولا با سه حالت درونی)لذت ، شگفتی ،ارزش( همراه و از سوی دیگر انسان دارای دو ساحت عاطفی وعقلانی است. سیما و منظر شهری نیز باید نیازهای ساحت های متفاوت حیات انسان را به طور توأمان مد نظر قرار دهد. به طور کلی روش های ارزیابی زیبایی مناظر بهدو دسته ارزیابی ترجیحات مردم)عموما ادراکی( و ارزیابی توسط کارشناسان متخصص)توصیفی( تقسیم بندی می- شود. در مدل های ارزیابی تخصصی، ارزش گذاری بر اساس جنبه های بصری و زیبایی در ذات منظ ر )عینی( انجام میگیرد و در ارزیابی توسط ترجیحات مردم، ارزش گذاری بر مبنای احساس و ادراک افراد نسبت به منظر صورتمیگیرد . در این پژوهش با تدقیق در روشهای ارزیابی مطرح شده در نظریه های موجود و بررسی رابطه عکس العملهای جسمی-روانی انسان و مناظر زیبا، سعی در معرفی ابعاد روانشناسانه ارزیابی کیفیت منظر داریم. واکنشهای فیزیولوژیک-عاطفی که پس از درگیرشدن حواس انسانی در منظر، بازخوردهایی نظیر)کاهش استرس، تغییر ضربان قلب، تغییر حالت مردمک چشم، تغییرات روی پوست و عضلات صورت و ...( را درپی دارد، می توانند به عنوان معیارهایی برای سنجش سه حالت پسازیبایی )لذت، شگفتی، ارزش( مورد استفاده قرار گیرد

بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری Keywords:

بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری authors

مسعود علیمردانی

دکترای شهرسازی و استادیار، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،

سینا رزاقی اصل

دکترای طراحی شهری، مدرس دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،

مهدی واعظی

مدرس معماری

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
نقی زاده، محمد، ادراک زیبایی و هویت شهر، معاونت شهرسازی ...
بل، سایمون، ترجمه: مثنوی، محمدرضا، عناصر طراحی بصری در منظر، ...
مارکوزه، هربرت، ترجمه: مهرجویی، داریوش، بعد زیبا شناختی، هرمس _ ...
بندتو، کروچه، ترجمه: روحانی _ فواد، کلیات زیبایی شناسی، وزارت ...
نقی زاده، محمد، "زیبایی" "احساس حضور" در شهری "با منظر ...
لنگ، جن، عینی فر، علیرضا، آفرینش نظریه های معماری، دانشگاه ...
پاکزاد، جهانشاه، مبانی نظری و فرایند معماری، وزارت مسکن و ...
امین زاده، بهناز، ارزیابی زیبایی و هویت مکان _ ماهنامه ...
کارمونا، متیو، وهمکاران، قرایی، فریبا، مکانهای عمومی- فضاهای شهری، دانشگاه ...
بل، سایمون، امین زاده، بهناز، منظر، ادراک، الگو، فرآیند، دانشگاه ...
گلکار، کوروش، محیط بصری شهر، از رویکرد تزئینی تا رویکردی ...
طبیبیان، منوچهر، دستورالعملهای ارزیابی منظر و آثار بصری، دانشگاه تهران، ...
Kronert, R., Steinhardt, U., Volk, M., (2001). Landscape Balance and ...
_ _ _ _ _ Quality. In Behaviour _ _ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری" توسط مسعود علیمردانی، دکترای شهرسازی و استادیار، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،؛ سینا رزاقی اصل، دکترای طراحی شهری، مدرس دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران،؛ مهدی واعظی، مدرس معماری نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش منطقه ای معماری و شهرسازی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله زیبایی شناسی منظر، ارزیابی زیبایی، هویت منظر، محیط و منظر شهری، روانشناسی محیطی هستند. این مقاله در تاریخ 18 دی 1391 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 4425 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که زیبایی شناختی به عنوان نظامی متمایز در زمینه علم و فلسفه غرب تا میانه قرن هجده میلادی جایگاه مشخصی نداشت. از قرن هجدهم مفهوم زیبایی شناسی بیشتر جنبه روانشناسانه به خود گرفت و زیبایی در ارتباط با ادراکمطرح گردید و ناظر هم جزئی از عوامل موثر در زیبایی مطرح گردید. ادراک زیبایی یکی از فعالیتهای روح است و این فعالیت ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی روشهای (روانشناسانه) ارزیابی و تحلیل کیفیت و زیبایی شناسی محیط و منظر شهری با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.