ارزیابی پتانسیل مخاطره بیابان زایی با استفاده از مدل DVI (مطالعه موردی: مناطق شمالی استان سمنان)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 95

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JARGS-14-53_001

تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402

Abstract:

هدف:  از جمله مخاطرات شایع در مناطق خشک و نیمه ­خشک، مخاطره بیابان­ زایی است. موقعیت هیدرواقلیمی ایران سبب شده است تا بخش­ های زیادی از آن در معرض این مخاطره باشد. استان سمنان از جمله مناطقی است که در طی سال­ های اخیر با گسترش بیابا­ن ­زایی مواجه شده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش، ارزیابی پتانسیل مخاطره بیابان ­زایی در مناطق شمالی استان سمنان است.روش و داده: در این تحقیق از اطلاعات آماری مربوط به جمعیت و اقلیم استان سمنان، اطلاعات کتابخانه ­ای و همچنین مدل رقومی ارتفاعی ۳۰ متر SRTM به عنوان مهم ­ترین داده­ های تحقیق استفاده شده است. مهم ­ترین نرم ­افزارهای مورد استفاده، نرم افزار SPSS و ArcGIS بوده است که به ترتیب برای انجام محاسبات و تهیه نقشه­ های نهایی مورد استفاده قرار گرفته شده ­اند. روش مورد استفاده در این تحقیق مدل DVI بوده است.یافته ها: نتایج حاصله از این تحقیق نشان داده است که ۱۶/۸ درصد از مساحت منطقه که عمدتا شامل مناطق غربی و جنوب شرقی منطقه مورد مطالعه است، در طبقه پتانسیل آسیب ­پذیری خیلی زیاد در برابر مخاطره بیابان ­زایی قرار دارند. همچنین حدود ۶۰ درصد از منطقه نیز در طبقه با پتانسیل آسیب پذیری زیاد قرار دارند که این مسئله بیانگر پتانسیل بالای منطقه از نظر مخاطره بیابان­ زایی است. همچنین طبقات با پتانسیل آسیب­ پذیری متوسط و کم در مجموع ۲۳/۲ درصد از منطقه را دربرگرفته ­اند که عمدتا شامل بخش ­های شمالی شهرستان مهدی شهر و شاهرود است که به دلیل وضعیت اقلیمی مناسب و نوع خاک، کم­تر در معرض مخاطره بیابان­ زایی هستند.نتیجه گیری: مجموع نتایج حاصله از این پژوهش نشان داده است که بخش­ های زیادی از مناطق شمالی استان سمنان پتانسیل بالایی از نظر بیابان ­زایی دارند، بنابراین لازم است تا جهت جلوگیری از گسترش این مخاطره، برنامه­ های لازم جهت کنترل تخریب مراتع و تغییرات کاربری اراضی ارائه داد.نوآوری، کاربرد نتایج: در این تحقیق بر خلاف تحقیقات پیشین، علاوه بر پارامترهای طبیعی، پارامترهای انسانی نیز در نظر گرفته شده است. همچنین از نتایج این پژوهش می­ توان در برنامه ­ریزی ­های مختلف عمرانی و زیست ­محیطی بهره گرفت.

Authors

مهدی صفری نامیوندی

دانشکده جغرافیا، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حمید گنجائیان

دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

عطرین ابراهیمی

دانشکده جغرافیا، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سیدعلی عبادی نژاد

دانشگاه جامع علوم انتظامی امین، تهران، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • برنا، رضا. (۱۴۰۰). تحلیل وضعیت بیابان زایی با استفاده از ...
  • خدائی، فاطمه؛ روستایی، شهرام و مختاری، داود. (۱۴۰۰). پهنه بندی ...
  • رضایی مقدم، کورش؛ کرمی، غلامحسین و منفرد، نوذر. (۱۳۹۶). جغرافیای ...
  • شکوهی، الهام­السادات؛ زهتابیان، غلامرضا و طویلی، علی. (۱۳۹۱). پهنه­بندی وضعیت ...
  • صادقی­روش محمدحسن. (۱۳۹۹). تحلیل راهبردهای مقابله با بیابان­زایی منتج از ...
  • صیادی، ملیکا؛ خسروی، حسن؛ زارع، سلمان؛ احمدآلی، خالد و باقری، ...
  • کاظمی­نیا، عبدالرضا؛ رنگزن، کاظم و محمودآبادی، مهدی. (۱۳۹۶). بررسی شدت ...
  • کرامت­زاده، مژده؛ فتحی، احمد و معاضد، هادی. (۱۴۰۱). بررسی روند ...
  • مرکز آمار کشور. (۱۳۹۵). سالنامه آماری استان سمنان در سال ...
  • مقصودی، مهران؛ پیره، مهین. (۱۴۰۱). شناسایی مناطق آسیب پذیر در ...
  • Forest Science and Technology, ۷(۳), ۱۱۰-۱۱۶. https://doi.org/۱۰.۱۰۸۰/۲۱۵۸۰۱۰۳.۲۰۱۱.۵۹۴۶۰۷D’Odorico P, Bhattachan A, ...
  • نمایش کامل مراجع