اثر پایه بر غلظت عناصر غذایی برگ و عملکرد دو رقم پسته (.Pistacia vera L) اکبری و برگ سیاه

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 77

This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SPJ-38-4_005

تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402

Abstract:

انتخاب پایه مناسب و رقم پربازده از اصول اولیه احداث باغ پسته است. هدف از این پژوهش بررسی اثر پایه­های متعلق  به­گونه Pistacia vera L. بر غلظت عناصر غذایی در برگ و عملکرد دو رقم پسته بود. این پژوهش با استفاده از شش پایه پسته اکبری، بادامی سفید فیض­آباد، بادامی زرند، برگ­سیاه، کله­قوچی و سرخس و دو رقم اکبری و برگ­سیاه به صورت طرح کرت­های خرد شده در قالب بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال (۱۳۹۹ و ۱۴۰۰) در ایستگاه تحقیقات پسته خراسان رضوی اجرا شد. نتایج نشان داد که نوع پایه بر غلظت عناصر غذایی نیتروژن، کلسیم، منیزیم، آهن، روی، مس و بور در برگ در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. پایه سرخس، موجب بیشترین غلظت مس و کم­ترین غلظت بور در برگ شد. همچنین پایه­های اکبری و سرخس با ۰/۰۶۳و ۰/۰۶۹کم­ترین و پایه بادامی سفید فیض­آباد با ۰/۱۲۶بیشترین نسبت سدیم به پتاسیم برگ را داشتند. ترکیب پیوندی پایه برگ سیاه و رقم اکبری، دارای بیشترین غلظت بور در برگ (۳۳۷/۸میلی­گرم در کیلوگرم)، و رقم اکبری روی پایه سرخس، کمترین غلظت بور در برگ (۲۲۱/۲میلی­گرم در کیلوگرم) بود. پایه سرخس و برگ سیاه با ۹/۵۸و ۳/۳۳ کیلوگرم در درخت به­ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر بر عملکرد پسته تر را داشتند. همچنین رقم اکبری روی پایه سرخس بیشترین تعداد جوانه گل در شاخه انتهایی را داشت و با ۱۱/۹۲ کیلوگرم دردرخت بیشترین عملکرد پسته تر را دارا بود. در مجموع رقم اکبری روی پایه سرخس دارای بیشترین کارایی ترکیب پایه- پیوندک بود.

Authors

عبدالحمید شرافتی

مربی، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

مهرنوش اسکندری تربقان

پژوهشگر، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران