کاربست مدل های SWEEP و AERMOD در شبیه سازی ریسک انتشار ۱۰ PMاز دپو مواد اولیه و پسماندهای صنایع کاشی سرامیک، خاک چینی و شیشه شهرستان اردکان یزد در سال ۱۳۹۷
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 106
This Paper With 26 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-7-4_003
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1402
Abstract:
مقدمه: کاربرد مدلهای کیفیت هوا در سیستم ارزیابی ریسک سلامت به عنوان ابزاری موثر در ارزیابی مواجهه جمعیت انسانی با عوامل زیان آور محیطی تعریف شده است. این تحقیق با هدف ارزیابی ریسک سلامت مواجهه تنفسی با ۱۰PM انتشاریافته از دپو مواد اولیه و پسماندهای تعدادی از صنایع کانی های غیرفلزی به روش مدل سازی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ابتدا برای تخمین میزان نشر ۱۰PM از دپوهای صنایع کاشی سرامیک، خاک چینی و شیشه اطلاعات موردنیاز مدل SWEEP با بازدیدهای میدانی و اندازهگیری های آزمایشگاهی تهیه شد. سپس با ورود اطلاعات هواشناسی به AERMET، مدل رقومی ارتفاع به AERMAP، نرخ انتشار و ابعاد هندسی منابع آلاینده به AERMOD مقادیر مواجهه با ۱۰PM در جمعیت تحت تاثیر شبیهسازی شد. ترکیب شیمیایی دپو ها با استفاده از ICP-MS تعیین گردید. متعاقبا با استفاده از روابط پیشنهادی EPA ریسک سرطانزایی و غیرسرطانزایی مواجهه با ۱۰ PM تخمین زده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج شبیهسازی مدل SWEEP بیشترین میزان نشر ۱۰PM برای دپو کارخانه کاشی و سرامیک تخمین زده شد. بیشترین ماکسیممهای غلظت یک، هشت و ۲۴ ساعته شبیهسازی شده ۱۰ PM به ترتیب برابر با ۸۸۴۰، ۱۹۶۷ و g/m۳µ ۱۲۷۲ است. بیشترین میانگین مواجهه تنفسی یک (۵۳/۵۲)، هشت (۶۴/۱۱)، ۲۴ (g/m۳µ ۸۵/۵) ساعته با ۱۰PM برای کارکنان کارخانه فرآوری شن و ماسه تخمین زده شد. بیشترین درصد ترکیب شیمیایی دپوها، سیلیس بود. بر این اساس، مقادیر ریسک سرطانزایی (ILCR) مواجهه با ۱۰PM کوچکتر از ۴-۱۰ و ریسک غیرسرطانزایی (HQ) کوچکتر از یک پیشبینی شد.
نتیجه گیری: اگرچه مقادیر عددی ریسک در محدوده مجاز پیشبینی شد اما میتوان با ایجاد سنگفرش بر روی دپو صنایع تا حدودی میزان انتشار ۱۰PM را کاهش داد.
Keywords:
PM۱۰ , AERMOD , SWEEP , Health Risk Assessment , Respiratory exposure , PM۱۰ , AERMOD , SWEEP , ارزیابی ریسک سلامت , مواجهه تنفسی
Authors
سعید شجاعی برجوئی
Department of Environmental, School of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran
حمیدرضا عظیم زاده
Department of Environmental, School of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran
اصغر مصلح آرانی
Department of Environmental, School of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :