زلزله و نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و گروه های ذی ربط: یک مطالعه کیفی

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 48

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-22-1_004

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402

Abstract:

هدف: افراد دارای معلولیت در بلایا به شدت آسیب پذیرند و مرگ و میر آنان در مقایسه با جمعیت عادی بیشتر است. کاستی در دانش این افراد در مواجهه با بلایا، علاوه بر مشکلات فیزیکی و محدودیت های حرکتی، را می توان یکی از دلایل این آسیب پذیری محسوب کرد. این کاستی می تواند در آمادگی آنان برای حفظ جان در شرایط بحرانی تاثیر منفی بگذارد و موجب پیامدهای ناگوار شود. از این رو، این مطالعه با هدف تبیین نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و گروه های ذی ربط با در نظر گرفتن دیدگاه های خود این افراد انجام گرفت. روش بررسی: مطالعه حاضر به روش کیفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان از میان افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی دارای تجربه مواجهه با زلزله، باسواد و در رده سنی ۱۸ تا ۶۰ سال، از طریق نمونه گیری هدفمند به دو روش نمونه گیری با حداکثر تنوع و گلوله برفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و اشباع داده ها با ورود هجده فرد واجد شرایط به مطالعه صورت پذیرفت. برای تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون و برای سازمان دهی داده ها نرم افزار MAXQDA نسخه ۱۰، به کار گرفته شد. یافته ها: مشارکت کنندگان در پژوهش، آموزش را امری ضروری جهت ارتقای آمادگی در مواجهه با زلزله می دانستند و نیازهای آموزشی آنان در دو مقوله اصلی نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و نیازهای آموزشی گروه های ذی ربط دسته بندی شد. مقوله اصلی اول، متشکل از دو مقوله فرعی بود: ۱. نیازهای آموزشی پایه شامل حفظ جان و پیشگیری از معلولیت های ثانویه، حفظ خونسردی، کنترل استرس و تصمیم گیری؛ ۲. نیازهای آموزشی توانمندسازی مشتمل بر کنار آمدن با معلولیت در شرایط بحرانی، امدادرسانی به سایر افراد در صورت توانایی و آموزش سایر افراد دارای معلولیت.مقوله اصلی دوم نیز در قالب دو مقوله فرعی مطرح گردید: ۱. نیازهای آموزشی عمومی مربوط به خانواد ه ها و مردم شامل، نجات افراد دارای معلولیت، حفظ جان و پیشگیری از معلولیت، امدادرسانی صحیح به افراد جامعه جهت پیشگیری از معلولیت، همراهی و حمایت روانی افراد دارای معلولیت۲. نیازهای آموزشی تخصصی مربوط به امدادگران و مدیران بلایا مشتمل بر امدادرسانی به افراد دارای معلولیت، پیشگیری از معلولیت و آسیب در حین نجات افراد، آشنایی با گروه های مختلف معلولین و نیازهایشان و در نظر گرفتن نیازهای افراد دارای معلولیت در اقدامات پاسخ. نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش، نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و گروه های ذی ربط، در قالب حفظ جان، سلامتی و پیشگیری از معلولیت، توانمندسازی و ارتقای کیفیت خدمات در زلزله، دسته بندی شد. تحقق این نیازهای آموزشی موجب افزایش آمادگی این افراد در مواجهه با زلزله شد و مستلزم تدوین برنامه های آموزشی استاندارد و کاربردی با اخذ نظرات آنان و پیاده کردن آن در شرایط قبل از وقوع بلایاست. از سوی دیگر با توجه به اینکه تاکنون اقدامی جدی و اصولی در زمینه آموزش افراد دارای معلولیت انجام نشده است، لازم است برنامه ریزان و سیاست گذاران، با تدوین سیاست های تخصصی و متناسب با شرایط کشور، بستر آموزش این افراد را فراهم کنند. این اقدام می تواند در کاهش مرگ و میر و ارتقای سلامت این افراد در شرایط بلایا موثر باشد.

Authors

Shahrzad Pakjouei

Health in Emergency and Disaster Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Aidin Aryankhesal

Department of Health Services Management, School of Health Management and Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

Mohammad Kamali

Department of Rehabilitation Management, School of Rehabilitation Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

Hesam Seyedin

Department of Health in Disasters and Emergencies, School of Health Management and Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

Mohammad Heidari

Community-Oriented Nursing Midwifery Research Center, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.