بررسی سنگ شناختی، جایگاه زمین ساختی و پتانسیل کانه زایی سنگ های بازیک شمال کمپلکس الوند با استفاده از شیمی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز
Publish place: Kharazmi Journal of Earth Sciences، Vol: 6، Issue: 2
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 106
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GNF-6-2_005
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
Abstract:
مجموعه آذرین الوند (جنوب غرب همدان) متشکل از تودههایی با ترکیب اسیدی تا حد واسط و بازیک است. این توده ها طی فازهای مختلف ماگماتیسم در دوره ژوراسیک در توالی دگرگونی ناحیهای منطقه (فیلیتهای همدان) نفوذ کردهاند. در بخش شمالی این کمپلکس (منطقه چشمه قصابان) بیرونزدگیهایی از هورنبلندگابرو و الیوین گابرونوریت حضور دارند. الیوین گابرونوریتها از کانیهای الیوین، کلینوپیروکسن، ارتوپیروکسن و پلاژیوکلاز به همراه مقداری آمفیبول تشکیل شدهاند. آپاتیت، مگنتیت، تیتانومگنتیت، پیریت و کالکوپیریت نیز کانیهای فرعی آنها هستند. دگرسانیها شامل جانشینی الیوین و پیروکسن با بولینژیت، سرپانتین و کلریت هستند. تجزیه شیمیایی ریزکاونده الکترونی نشان میدهد که آمفیبولهای این سنگها از دو نوع پارگازیتی و منیزیوهورنبلند هستند. تغییر مقادیر اکسیدهای منیزیم، سدیم و آلومینیوم و نیز محاسبات دما- فشارسنجی به روش هورنبلند- پلاژیوکلاز نشان میدهد که پارگازیتها در متوسط فشار و دمای ۱۱ کیلوبار و ۸۳۵ درجه سانتی گراد، در یک محیط کششی و از ذوب گوشته متاسوماتیزه در نتیجه بالاآمدگی گوشته آستنوسفری، تشکیل شدهاند. ماگمای مافیک ضمن صعود به سمت سطح با مواد پوستهای آلایش پیدا کرده است. چنین شرایطی میتواند در یک محیط کافت (احتمالا حوضه پشت کمانی) فراهم شود. بررسی روند تغییرات غلظت Fe و Ti در ترکیب پلاژیوکلازها نشان میدهد که روند تفریق ماگمای مولد این سنگها در راستای غنی شدگی مذاب از این عناصر معدنی نبوده است. بالا بودن فوگاسیته اکسیژن و نیز روند کند سرد شدن ماگما ، منجر به تهی شدن ماگما از آهن طی تبلور پلاژیوکلاز شدهاست. علاوه بر این، مشتق شدن از یک منشا تهی از آهن، میتواند از دیگر عوامل دخیل در فقدان کانهزایی آهن ماگمایی در الیوین گابرونوریتهای چشمه قصابان باشد.
Keywords:
Authors
Adel Saki
Shahid Chamran University of Ahvaz
Mirmohammad Miri
Shahid Chamran University of Ahvaz
Sakineh Soltanimehr
Shahid Chamran University of Ahvaz
Mohsen Rezaei
Shahid Chamran University of Ahvaz
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :