یادمانی ناشناخته در زاوغان: مسجد جمعه یا عمارت؟
Publish place: Parseh Journal of Archaeological Studies، Vol: 3، Issue: 8
Publish Year: 1398
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 138
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_RICHT-3-8_008
Index date: 29 December 2023
یادمانی ناشناخته در زاوغان: مسجد جمعه یا عمارت؟ abstract
واقعیت این است که تعدادی از یادمان های باستانی مشهود ایران، ناشناخته مانده است و علت آن نیز نامنظم بودن فعالیت های باستان شناسی در ایران است که باعث شده تا از یک طرف بسیاری از مناطق به دلیل فقدان پژوهش های هدف مند و علمی باستان شناختی همچنان ناشناخته باقی بمانند و ازطرفی در مناطقی که پژوهش ها تمرکز داشته، تاکید بر دوره ای خاص صورت گیرد. برخی از این یادمان ها که در دهه های اخیر کشف شده، کاربری نامشخص داشته اند. یکی از این آثار، بنایی است منسوب به مسجد جامع زاوغان که در کوچه باغ های ورودی شهر سمنان واقع شده است. پژوهش حاضر توصیفی است از بقایای اندکی از این بنا؛ سازه ای که تنها یک سردر مرتفع و چند حجره از آن باقی مانده و اهالی به آن «مسجد جامع» می گویند و تا کنون کتیبه ای و یا آثار تکمیلی از آن یافت نشده است تا مسجد بودن آن را اثبات کند؛ حتی در ورودی یا احتمالا ایوان صحن آن نیز کمی اختلاف درجه با قبله وجود دارد که باعث شده نگارندگان با دیده تردید به وجود کاربری مسجد بنگرند. هدف اصلی این پژوهش نیز معرفی این بنای نسبتا نویافته است ازطریق مطالعات میدانی که شامل کاوش های پی گردی، بررسی سطح الارضی، مشاهدات مستقیم و مستندنگاری. مهم ترین نتایج این پژوهش نشان می دهند که این عمارت دروازه ای در جاده خراسان بزرگ بوده که رو به سوی شهرری داشته و در دوره تیموری و صفویه دایر بوده است. در حین بحث درمورد این عمارت، راهکار هایی برای نگهداری و مرمت بنا نیز ارائه می شود. با این حال این ابتدای کار پژوهش و کاوش در این محل و بنا بوده و امیدواریم که تداوم یابد.
یادمانی ناشناخته در زاوغان: مسجد جمعه یا عمارت؟ Keywords:
یادمانی ناشناخته در زاوغان: مسجد جمعه یا عمارت؟ authors
Hassan Akbari
M.A. in Archaeology, Department of Archaeology, Institute of Literature and Humanities, University of Tehran, Tehran, Iran.
Mohammad Hossein Bahroloulomi
Faculty Member of the Institute of Buildings and Textures, Iranian Center for Archaeological Research (ICAR), Tehran, Iran.
Mohammad Sharif Moradsoltan
Ph. D. Student Archaeology, Department of Archaeology, Institute of Protection and Restoration, Art University of Isfahan, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :