تعیین روش مناسب برای تخمین ضریب جذب MTBE توسط خاک پالایشگاه تهران (شهرری)

Publish Year: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 53

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SRBAU-8-1_002

تاریخ نمایه سازی: 9 دی 1402

Abstract:

متیل ترشیو بوتیل اتر(MTBE) از افزوده های بنزین است که در افزایش عدد اکتان سوخت برای بهره وری بیشتر کاربرد دارد. سازمان حفاظت محیط زیست امریکا MTBE را ماده ای مضر با سرطانزایی بالا طبقه بندی کرده است. این ماده از مخازن زیرزمینی سوخت، وارد محیط خاک می شود. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی MTBE موجب نفوذ سریع این ماده در خاک و ورود به آبهای زیرزمینی می گردد. در نشت این ماده به خاک، توانایی خاک در جذب آلاینده، نقشی مهم در حذف MTBE ایفا می کند و شاخص ضریب پخش (Distribution Coefficient-Kd)، این توانایی را نشان می دهد. این شاخص در ژئوتکنیک زیست محیطی خاک بررسی می شود. چون دامنه ی تغییرات این شاخص برابر صفر تا هزار و حتی بیشتر است، در مدلسازی، حرکت و پراکنش آلاینده ها در خاک، نقشی مهم دارد. در این پژوهش با انجام چندین آزمایش جذب با خاک شهرری و آلاینده ی MTBE، مقدار واقعی جذب اندازه گیری و باتوجه به مقدار بدست آمده، روشهای مختلف عددی موجود، از نظر تطابق نتایج تخمینی با مقدار واقعی بررسی شد تا مناسب ترین روش تخمین برای خاک این منطقه و MTBE انتخاب شود. آزمایشهای این پژوهش، (آزمایش های خاک،جذب و GC)، همگی طبق استاندارد ASTM انجام گرفته است. در پایان مشاهده شد که هر چهار روش بررسی شده، برای تعیین ضریب جذب قابل استفاده اند؛ اما در شرایط مشابه، می توان به ترتیب، روش های دوبینین-رادوشکویچ، لانگ مایر، فرندلیخ و در نهایت ایزوترم خطی را برای تخمین Kd و فرآیند جذب، پیشنهاد کرد.

Keywords:

ضریب پخش (Distribution Coefficient-Kd) , ژئوتکنیک زیست محیطی , متیل ترشیو بوتیل اتر(MTBE) , پالایشگاه تهران , آب زیرزمینی

Authors

محمد نیکخواه منفرد

کارشناس ارشد عمران-محیط زیست

محمدرضا صبور

دکترای ژئوتکنیک زیست محیطی، عضو هیات علمی دانشکده ی عمران دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :