پاسخ مشخصه های شیمیایی خاک و لاشبرگ به شبیه سازی ته نشست نیتروژن در توده دست کاشت بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey)

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 72

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJF-12-1_003

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1402

Abstract:

الگوهای توزیع نیتروژن در جهان در حال تغییر است و امروزه به یک معظل جدی زیست محیطی تبدیل شده است. هدف از این تحقیق پاسخ مشخصه های شیمیایی خاک و لاشبرگ به شبیه سازی ته نشست نیتروژن در توده دست کاشت بلند مازو در سری افراتخت جنگل های چوب و کاغذ مازندران واقع در شهرستان ساری بود. در این پژوهش چهار تیمار در سه تکرار به طور تصادفی در ۱۲ قطعه نمونه ۲۰×۱۰ مترمربعی در عرصه مورد پژوهش پیاده شد. تیمارهای شبیه سازی ته-نشست نیتروژن شامل، صفر (شاهد)، (۵۰، کم)، ( ۱۰۰، متوسط) و (۱۵۰، زیاد) کیلوگرم محلول نیترات آمونیوم در هکتار در سال بود که به صورت ماهیانه در عرصه اضافه شد. نمونه برداری از خاک و لاشبرگ در چهار فصل انجام شد. در انتهای دوره شبیه سازی، افزایش در مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم در تیمار زیاد (۰۱/۰>P) ته نشست نیتروژن در لایه لاشبرگ مشاهده شد. همچنین این روند افزایشی در رابطه با کربن موجود در لایه لاشبرگ در پایان دوره شبیه سازی در سطوح ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن نیز دیده شد. در پایان دوره شبیه سازی، کمترین مقدار pH خاک، مربوط به تیمار زیاد و بیشترین مقدار آن در تیمار شاهد بود. در رابطه با پتاسیم و فسفر تیمار شاهد به ترتیب با ۲۹۰±۵ و ۱/۰±۱۵ (میلی گرم بر کیلوگرم) دارای بیشترین و تیمار سطوح زیاد نیتروژن ۴±۲۲۱ و ۱/۰±۱/۸ (میلی گرم بر کیلوگرم) دارای کمترین مقدار بودند. نتایج حاصل از این پژوهش را می توان چنین تفسیر کرد که وقتی مقدار نیتروژن در خاک افزایش یابد نرخ تجزیه و فعالیت میکروبی خاک را کاهش داده و موجب تغییر ترکیب شیمیایی لاشبرگ و خاک می شود.

Authors

سیده اعظم نورایی

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران

حمید جلیلوند

استاد گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران

سید محمد حجتی

دانشیار گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران

سید جلیل علوی

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران