ارزیابی تاثیر نحوه ی شکل گیری الگوی جریان بر هیدروگراف خروجی حوضه ی آبریز در شبیه ساز HEC-HMS (مطالعه موردی: حوضه آبریز رود زرد)
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 141
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISE-46-2_001
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1402
Abstract:
دست یابی به برآورد روان آب حوضه، مستلزم شبیه سازی هر چه واقعی تر فرایند بارش –روان آب است. تلاش برای نزدیک نمودن شبیه سازی به واقعیت فرایند، همواره مورد نظر محققین بوده است. چگونگی موقعیت اولین نقطه شروع روان آب در سطح حوضه، منجر به الگوهای مختلف به دلیل شکل گیری جریان شده و در نتیجه، در میزان دقت شبیه سازی فرایند، موثر است. الگوی تاخیری شکل گیری جریان در حوضه آبریز، به دلیل فرض تشکیل جریان از مرکز سطح، برخلاف الگوی متعارف در شبیه سازی نظیرHEC-HMS، به واقعیت شروع جریان، نزدیک تر به نظر می رسد. در تحقیق حاضر برای ارزیابی الگوی تاخیری، در حوضه آبریز رود زرد، به مقایسه آن با الگوی متعارف در شبیه ساز HEC-HMS پرداخته شد. نتایج نشان داد الگوی تاخیری، برخلاف الگوی متعارف، به دلیل افزایش تعداد پارامترها، به ازای سه واقعه بارش، دارای مقادیر توابع هدف Nashو PWRMS به ترتیب ۱۳/۰- ، ۳۷/۰ ، ۰۸/۰- و ۴۹/۲، ۳۵/۸، ۴۱/۶ می باشد که در مقایسه با مقادیر نظیر آن ها ۵۷/۰، ۶۸/۰، ۴۳/۰، و ۰۳/۱، ۹۶/۶، ۸۷/۳ در الگوی متعارف، دارای دقت پایین تری بود. این در حالی است که تحلیل حساسیت پارامترها نشان داد، نوع الگو، در حساسیت نسبی پارامترها، متفاوت است. به طوری که در الگوی تاخیری، پارامتر k، در مقایسه با پارامتر CN از حساسیت بیشتری نسبت به حساسیت آن ها در الگوی متعارف، برخوردار است. مقایسه دو الگوی انتخابی در برآورد حجم سیلاب، نشان داد که الگوی تاخیری عملکرد مناسب تری نسبت به الگوی متعارف دارد.
Keywords:
Authors
بهزاد متشفع
دانش آموخته دکتری مهندسی منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز.
علی محمد آخوندعلی
استاد گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز.
محمدرضا شریفی
دانشیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز
حیدر زارعی
دانشیار گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز .
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :