مقایسه متغیرهای محیطی و پوشش گیاهی در رویشگاه های ممرز (Carpinus betulus) و کچف (C. × schuschaensis) در جنگل های نقیبده و مزده ساری و معرفی جامعه جدید کچف
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 157
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-26-2_006
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402
Abstract:
سرده ممرز (Carpinus L.) از تاکسون های متداول جنگل های معتدله نیمکره شمالی است که سه گونه از آن (ممرز، لور و کچف) در جنگل های هیرکانی انتشار دارند. این گونه ها از عنصرهای اصلی برخی از جوامع گیاهی هیرکانی به شمار میروند که اغلب حضور قابل توجهی دارند. در این پژوهش، ویژگی های محیطی و پوشش گیاهی رویشگاه های کچف و ممرز در قسمت هایی از جنگل های حفاظتی منطقه نقیبده و مزده ساری مطالعه شد. داده های پوشش گیاهی و برخی متغیرهای محیطی با برداشت ۴۶ قطعه نمونه ثبت و جمع آوری شدند. برداشت و تحلیل داده های پوشش گیاهی بر اساس روش براون- بلانکه انجام شد. برای طبقه بندی پوشش گیاهی از TWINSPAN و برای تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی در ارتباط با متغیرهای محیطی از رسته بندی CCA استفاده شد. بر اساس نتایج TWINSPAN، پوشش گیاهی مورد مطالعه به چهار گروه طبقه بندی شد که به دو جامعه تعلق داشتند: Djazirei ۱۹۶۴ Querco castaneifolia-Carpinetum betuli و Zelkovo carpinifoliae-Carpinetum schuschaensis ass. nov. (جامعه جدید کچف- آزاد) با ترکیب گونه های شاخص Carpinus × schuschaensis، Zelkova carpinifoliaو Pyrus boissieriana. متغیرهای توپوگرافی و بافت خاک بین دو جامعه مذکور، اختلاف معنی دار داشتند. به طوری که جامعه اول در دامنه های به نسبت کم شیب (متوسط ۴۱ درصد) با جهت جنوب غربی و خاک هایی با درصد سیلت بیشتر حضور داشت، اما جامعه دوم در دامنه های پرشیب (متوسط ۷۴ درصد) با جهت جنوب شرقی و خاک هایی با درصد شن بیشتر مستقر شده بود. تاج پوشش جامعه دوم به طور معنی داری بیشتر از جامعه اول بود. این دو جامعه در اتحادیه Parrotio-Carpinion Djazirei ۱۹۶۴ قرار گرفتند.
Keywords:
Authors
محمدرضا برجی
دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
هومن روانبخش
استادیار، گروه جنگل داری، دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
بهنام حمزه ای
استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مجتبی امیری
استادیار، گروه جنگل داری، دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
محمدکیا کیانیان
مربی، گروه مدیریت مناطق خشک، دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :