تبیین و نقد ماهیت و ضرورت بهره در نظریات برخی اندیشه وران اقتصادی غرب
Publish place: Islamic Economics and Banking، Vol: 3، Issue: 7
Publish Year: 1393
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 131
This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_MIEA-3-7_006
Index date: 15 January 2024
تبیین و نقد ماهیت و ضرورت بهره در نظریات برخی اندیشه وران اقتصادی غرب abstract
چکیده
ورود به حوزه نظریههای اقتصاد سرمایهداری و واکاوی، رمزگشایی و نقد عالمانه اندیشههای اقتصاددانان سرمایهداری، اولین گام در طراحی و استقرار یک الگوی پیشرفت بر اساس ارزشهای اسلامی است. بهره مفهومی بنیانی در نظام مالی سرمایهداری است که در این پژوهش به تبیین و نقد ماهیت و ضرورت آن در نظریات برخی اندیشهوران اقتصادی غرب پرداخته میشود. بررسی سیر تاریخی ربا و تبدیل شدن آن به بهره در غرب بیانگر این است که تا قرن ۱۳ میلادی آموزهها و عقاید کلیسا حاکم بوده است و مخالفت با بهرهی منطبق با ربا صورت گرفته است، اما حاکم شدن اندیشههای بشری بدون پشتوانه وحی باعث شده است تا وضعیت به نفع رباخواری و به ضرر اندیشههای کلیسا تغییر کند. در نهایت باعث شده است تا نظریهپردازان اقتصادی غرب به دنبال اثبات ضرورت بهره در اقتصاد باشند. در این راستا، نظریهپردازان اقتصاد کلاسیک، نظریه مولد بودن سرمایه و پول را در طرف عرضه و ساختار الگوی مصرف و رجحان زمانی حال نسبت به آینده را در طرف تقاضا به عنوان نظریه اولیه اثباتی بهره مطرح کردهاند. نقدی که بر این نظریات وارد میشود، این است که اولا، در بسیاری از استدلالهایی که در اثبات ضرورت بهره مطرح شده است، خلط بحث صورت گرفته و مربوط به توجیه نرخ بهره طبیعی به معنای بازده سرمایه یا سود است و نه نرخ بهره قراردادی؛ ثانیا، اعتقادات و باورهای افراد نیز در ارزشگذاری و میزان مصرف کالاهای حال و آینده نقش اساسی دارند و منشا بهره در طرف تقاضا را رد میکند.
تبیین و نقد ماهیت و ضرورت بهره در نظریات برخی اندیشه وران اقتصادی غرب Keywords:
Keywords: productive capital , contract interest rate , natural interest rate. , واژه های کلیدی: مولد بودن سرمایه , نرخ بهره قراردادی , نرخ بهره طبیعی.
تبیین و نقد ماهیت و ضرورت بهره در نظریات برخی اندیشه وران اقتصادی غرب authors
حجت ایزدخواستی
استادیار اقتصاد دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :