ارزیابی وضعیت پراکنش صنوبرکاری های استان اردبیل

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 45

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-7-3_007

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

Abstract:

کمبود منابع چوبی و بحران تخریب و نابودی جنگل های باقی مانده در کشور از یک طرف و عدم توان واردات چوب و فرآورده های آن به کشور از طرف دیگر، اهمیت تامین چوب را برای کشور دو چندان نموده است. نبود اطلاعات بهنگام از وضعیت موجود (سطح و پراکنش) صنوبرکاری های استان اردبیل یکی از مشکلات اصلی مدیران بخش تولید چوب برای برنامه ریزی و مدیریت تامین چوب است. در این زمینه تهیه نقشه پراکنش و تعیین سطح زراعت چوب صنوبر می تواند در ارزیابی وضعیت صنوبرکاری ها و نیز مسائل مربوط به کشت و توسعه زراعت چوب در سطح منطقه، به برنامه ریزان استان کمک کند. برای این منظور، از داده های چند زمانه ماهواره سنتینل-۲ (Sentinel-۲) در دوره رویش صنوبر استفاده شد. بعد از انجام مراحل پردازش، تفسیر، تجزیه و تحلیل داده ها، تهیه مدل براساس سری زمانی داده ها و تست آن در مناطق پایلوت با اطلاعات مربوط به برداشت های میدانی، نقشه محدوده های صنوبر کاری موجود در استان استخراج شد. نتایج نشان داد صنوبرکاری های استان معادل ۱۰۷۴ هکتار است که براساس نقشه پراکنش، بیشتر قطعات صنوبرکاری در شهرستان های مشگین شهر، اردبیل و خلخال قرار دارد. بیشتر قطعات صنوبرکاری کمتراز ۵/۰ هکتار به صورت نواری یا خطی در حاشیه باغ ها و نهرهای انتقال آب به مزارع کشت شده اند که علاوه بر تولید چوب، بادشکن و حصار باغ نیز هستند. یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات پایه و مبنایی باارزش برای استفاده در پایش سطح صنوبرکاری ها، برنامه ریزی و تصمیم گیری های مدیریتی در رابطه با توسعه زراعت چوب در استان باشد.

Keywords:

استان اردبیل , داده های ماهواره ای , صنوبر , نقشه پراکنش

Authors

یونس رستمی کیا

استاد یار پژوهش بخش تحقیقات جنگلها و مراتع،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج

خسرو میرآخورلو

مربی پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محسن کلاگری

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

رضا طلائی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

بایرامعلی بیرامی

پژوهشگر، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • امین املشی، م. و میرآخورلو، خ.، ۱۳۹۸. ارزیابی سطح و ...
  • باقری، ر.، نمیرانیان، م.، زبیری، م.، و مدیر رحمتی، ع.ر.،۱۳۸۰. ...
  • مدیررحمتی، ع.ر.، ۱۳۹۵. توسعه زراعت چوب، ضرورتی اجتناب ناپذیر. مجله ...
  • فرزاد مهر، ج.، ارزانی، ح. و نظری سامانی، ع.ا.، ۱۳۸۴. ...
  • درویش صفت، ع.ا.، ارژنگی چوبر، ر.، بنیاد، ا.ا. و رنود، ...
  • رستمی کیا، ی.، کلاگری، م. و صمدزاده، ع.، ۱۳۹۹. گزارش ...
  • نمایش کامل مراجع