دو معنای «اصول» و «اختلاف» در «اجزای خط» (در متن ها و رساله های فارسی- مربوط به خوشنویسی- از سده ی هفتم تا چهاردهم هجری)
Publish Year: 1399
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 129
This Paper With 26 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JHIC-53-2_010
Index date: 20 January 2024
دو معنای «اصول» و «اختلاف» در «اجزای خط» (در متن ها و رساله های فارسی- مربوط به خوشنویسی- از سده ی هفتم تا چهاردهم هجری) abstract
در سنت آموزش خوشنویسی در ایران که اینک نیز جریان دارد، برای خوشنویسی دوازده جزو و گاهی به اشتباه دوازده اصل/ قاعده بر می شمارند و هنرجو خوشنویسی را بر اساس آموزش عملی مذکور می آموزد، اما از رساله های کهن خوشنویسی چنین بر می آید که اصول در معنی "اجزای دوازده گانه" امری متاخر است و در طول تاریخ، اصول دو معنای عام و خاص و اجزای غیرثابت داشته است. از سده ۴ق به بعد، اصول معنایی عام و ثابت، یعنی وضع هندسی ابن مقله و از اواسط سده ۸ق معنای خاص آن، جامع سایر اجزای خوشنویسی آشکار شد. در این سده، عبدالله صیرفیاجزای هشت گانه خط را نقل کرد و مدتی پس از او در تحفه المحبین اجزای شش گانه آمد و در نهایت، در سده ی ۱۰ق در آداب المشق باباشاه اصفهانی، اجزای تحصیلی خط در دوازده جزو برشمرده شد. این سیر تاریخی به روشنی تغییر اجزا در "اصول" را می نمایاند و نشان می دهد که این اجزا توقیفی و ثابت نبوده اند.
دو معنای «اصول» و «اختلاف» در «اجزای خط» (در متن ها و رساله های فارسی- مربوط به خوشنویسی- از سده ی هفتم تا چهاردهم هجری) Keywords:
دو معنای «اصول» و «اختلاف» در «اجزای خط» (در متن ها و رساله های فارسی- مربوط به خوشنویسی- از سده ی هفتم تا چهاردهم هجری) authors
محمد فدایی
کارشناسی ارشد رشته ارتباط تصویری، دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :