شناسایی عوامل مرتبط با شدت تصادفات معابر بزرگراهی

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 56

This Paper With 32 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_TMSJR-16-4_004

تاریخ نمایه سازی: 14 بهمن 1402

Abstract:

زمینه و هدف: تجزیه و تحلیل پارامترهایی که باعث وقوع تصادفات می شوند، می تواند به بهبود ترافیک کمک کند. در سال ۱۳۹۹، تعداد ۵۸۴ فوت ناشی از تصادفات وسایل نقلیه در کلان شهر تهران ثبت شده است. از این تعداد، ۶۷درصد از تلفات در بزرگراه ها و ۳۳درصد در سایر معابر شهری رخ داده است. پژوهش گران بسیاری به تحلیل و بررسی علل و شدت تصادفات پرداخته اند تا با ارائه راه کارهای مناسب به کاهش این خسارات کمک کنند. هدف اصلی این مطالعه، تعیین عوامل مرتبط با شدت تصادفاتی است که در بزرگراه های کلان شهر تهران رخ داده است.روش:  این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی- مقطعی است. گردآوری اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده از داده های آماری مربوطه انجام گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار تصادفات به وقوع پیوسته در ده بزرگراه منتخب شهر تهران استفاده شده است. به منظور شناسایی عوامل موثر بر شدت تصادفات معابر بزرگراهی، مدل رگرسیون لجستیک دودویی و ۹۰۸۵۲ داده واقعی تصادفات در بازه زمانی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ به کار گرفته شدند و تحلیل حساسیت عوامل شناسایی شده نیز انجام شد.یافته ها: یافته های  تحقیق نشان داد، احتمال وقوع تصادفات جرحی از ساعت ۱۲ ظهر تا ۴ عصر با ۸/۵۷درصد بیشتر از سایر بازه های زمانی است. تصادفات در روزهای هفته سه برابر بیشتر نسبت به تصادفات آخر هفته ها منجر به جرح می شوند. وقتی عوامل دیگر در حد متوسط ​​خود نگه داشته شدند، تصادفات مربوط به موتورسیکلت ها ۷/۷۹درصد احتمال آسیب دیدگی داشتند. معلوم شد که نقش سرعت در تصادفات ۱۳ برابر بیشتر از نقص فنی وسیله نقلیه است.نتیجه گیری: در نتیجه این تحقیق مدیریت شهری می تواند اقدامات مختلفی را برای بهبود ایمنی ترافیک انجام دهد، ازجمله این اقدامات، کاهش سرعت، تشویق استفاده از کلاه ایمنی برای موتورسواران و تصمیم گیری آگاهانه در ایجاد مناطق با محدودیت سرعت در بزرگراه ها است.

Authors

وحید صمدپور خلیفه محله

استادیار گروه مهندسی ترافیک، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران

محمد صادق شاه قلی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

غلام رضا رضایی

استادیار گروه پیشگیری انتظامی، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • بهبهانی، حمید؛ عفتی، میثم و مرتضایی، سمانه. (۱۳۹۹). ارایه روشی ...
  • Chang, L.Y. & Wang, H.W. (۲۰۰۶). Analysis of traffic injury ...
  • https://www.stata.com/meeting/germany۱۳/abstracts/materials/de۱۳_jann.pdfJonah, B.A. (۱۹۸۶). Accident risk and risk-taking behaviour among young ...
  • نمایش کامل مراجع