چگونگی استفاده از فضاهای شهری در سکونتگاه های غیررسمی؛ مورد پژوهی: جداره ی شرقی بزرگراه چمران تهران (حدفاصل پل ملاصدرا و پل مدیریت)
Publish place: Journal of Research and Urban Planning، Vol: 9، Issue: 32
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 93
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JUPM-9-32_013
تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402
Abstract:
فضاهای شهری به عنوان بستر زندگی و تعاملات اجتماعی و محل انجام فعالیتهای ضروری، اختیاری و اجتماعی، باید از کیفیتهای کالبدی- عملکردی، فرهنگی- معنایی و اقتصادی- اجتماعی مناسب برخوردار باشند. در سکونتگاههای غیررسمی نیز، فضاهای شهری علیرغم فقدان بسیاری از کیفیتهای لازم، بستر زندگی اقشار کمدرآمد و محل رخداد انواع فعالیتهای شهری است. پژوهش حاضر در پی واکاوی و توصیف چگونگی انجام فعالیتهای ضروری، انتخابی و اجتماعی در فضاهای شهری سکونتگاههای غیررسمی و تبیین دلایل این رخدادها، به عنوان اهداف پژوهش در محدودهی حاشیهی شرقی بزرگراه چمران شهر تهران میباشد. پژوهش با توجه به محتوای تحقیق از نوع کمی- کیفی بوده و با توجه به جدول نمونهگیری مورگان و توزیع ۲۰۱ پرسشنامهی سنجش مکان، که معیارهای آن از مبانی نظری و تجارب داخلی و خارجی بررسی شده استخراج شده و با روش نمونهگیری احتمالی تصادفی آغاز و با روش تحلیل عاملی و استفاده از نرمافزار SPSS نتایج تحلیل ارائه شده است. در این فرایند از روشهای مصاحبه و مشاهدهی رفتار در قرارگاههای طبیعی رفتاری نیز استفاده گردیده است. یافتهها نشان میدهد استفاده از فضاهای شهری در سکونتگاههای غیررسمی، به عنوان رفتار یک خانوادهی بزرگ که از جامعهی روستا- شهری کوچک به عنوان جامعهی مبدا، به جامعهی کلانشهری مقصد مهاجرت کرده است، تلقی شده و به دلایل سامانههای حمایتگر قوی و سرمایهی اجتماعی ساکنان از یک طرف و ضرورت جبران انواع محدودیتهای عرصهی خصوصی منزل از طرف دیگر، یک ضرورت اجتماعی تدافعی برای تضمین بقا محسوب میشود، به طوریکه فضاهای شهری، بستر بروز فعالیتهای متنوع با بازهی زمانی بادوام و تواتر زیاد، عملا صحنهی حفاظت از ساکنان این جوامع و مقاومت آنها در برابر تنش بیرونماندگی از جامعهی شهری رسمی میباشد، که علیرغم فقدان کیفیتهای لازم، موجبات انسجام اجتماعی را فراهم میآورد.
Keywords:
سکونتگاه غیررسمی , فضای شهری , استفاده از فضاهای شهری , سامانه حمایتگر اجتماعی , جداره ی شرقی بزرگراه چمران- حدفاصل پل ملاصدرا و پل مدیریت
Authors
میترا حبیبی
دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران
نیلوفر گرامی
کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه هنر، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :