ارزیابی مشارکتی عملکرد تعاونیهای آببران در مدیریت آبیاری طرح توسعه باغ ها (مورد مطالعه: تعاونی های تفین و پالنگان استان کردستان)
Publish place: Water Resources Engineering Journal، Vol: 10، Issue: 35
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 108
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WEJMI-10-35_001
تاریخ نمایه سازی: 28 بهمن 1402
Abstract:
هدف این پژوهش بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی و تحلیل عوامل درونی و بیرونی موثر بر عملکرد تعاونی های آب بران در استان کردستان بود. به همین منظور، به روش های کیفی و رهیافت ارزیابی مشارکتی روستایی (PRA)، تعاونی های آب بران روستاهای تفین و پالنگان شهرستان های سروآباد و کامیاران مطالعه شدند. روش نمونه گیری ، با توجه به طبیعت پژوهش های کیفی، از نوع هدفمند و غیراحتمالی بود، و اطلاعات لازم با کاربرد روش طوفان اندیشه و مصاحبه ی گروهی متمرکز تا رسیدن به مرحله ی اشباع نظری جمع آوری شدند. در مرحله ی تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز برای سنجش فراوانی واژه ها و عبارات، و همچنین خلاصه سازی داده ها، از روش شناسه گذاری متداول به شکل منسجم استفاده شد. همچنین، بخش دیگری از تحلیل با استفاده از شبیه سوات (SWOT) انجام گرفت. طبق یافته ها، مهم ترین مشکل از دیدگاه اعضا، نبودن نظارت کافی و مستمر بر تعاونی از سوی ادارات متولی امور بود. بیشترین تاثیر تعاونی ها، تغییر نظام بهره برداری و کاربری زمین از زراعت به باغداری، توسعه ی شبکه های نوین آبیاری، و دسترسی به فناوری های جدید بود. به طور کلی عملکرد تعاونی در بعد اقتصادی ضعیف، و در بعد اجتماعی، متوسط ارزیابی شد. بر اساس تحلیل سوات، در مجموع ۱۵ نقطه ی قوت و فرصت به عنوان مزیت، و ۲۰ نقطه ی ضعف و تهدید به عنوان محدودیت ها و تنگناهای حاکم بر تعاونی در مدیریت شبکه ی آبیاری طرح توسعه ی باغ ها شناسایی، و ۱۰ راهبرد برای بهبود شرایط فعلی تعاونی ها ارائه گردیده است. نتایج این پژوهش می توانند به منظور کاهش تکرار چنین مشکلاتی در طراحی و اجرای طرح های مشابه، مورد استفاده ی سیاستگزاران و مجریان قرار گیرند.
Keywords:
Authors
غلامحسین کرمی
دانشجوی دکتری ترویج کشاورزی، بخش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه شیراز. ایران.
مهران عزیزی
دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه رازی کرمانشاه. ایران.
حسین آگهی
دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه. ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :