ارزیابی آزمایشگاهی سمیت چند حشره کش شیمیایی روی شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (Hemiptera: Aphididae) و بررسی انتخابی بودن آنها برای کفشدوزک شکارگر Hippodamia variegata (Coleoptera: Coccinellidae)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 16

This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPPS-54-1_011

تاریخ نمایه سازی: 14 اسفند 1402

Abstract:

شته مومی کلم Brevicoryne brassicae یکی از آفات مهم گیاهان خانواده چلیپاییان است که در برابر بسیاری از حشره کشهای رایج مقاومت پیدا کرده و در سراسر جهان سبب ایجاد خسارت اقتصادی میشود. بنابراین شناسایی حشره کشهای جدید و توسعه برنامه های مدیریت تلفیقی این آفت، امری ضروری است. در این تحقیق سمیت حشرهکشهای فلوپیرادیفوران، فلوکسامتامید و دینوتفوران در برابر شته های بالغ با استفاده از روش غوطه ورسازی برگ ارزیابی شد. مرگ ومیر بعد از گذشت ۲۴ ساعت ثبت شد. تجزیه پروبیت داده ها نشان داد که فلوپیرادیفوران با مقدار LC۵۰ برابر با ۱۶/۵۸ میلیگرم بر لیتر موثرترین ترکیب در برابر آفت است. در ادامه، اثر غلظت زیرکشنده ( LC۲۵) این حشره کش روی پارامترهای رشدی جمعیت شته مومی کلم با استفاده از تئوری جدول زندگی دوجنسی سن-مرحله رشدی بررسی شد. غلظت زیرکشنده فلوپیرادیفوران (LC۲۵= ۲۱/۶۵ mg/L)  طول عمر و باروری ماده های بالغ را نسبت به شاهد کاهش داد. مقادیر نرخ خالص تولیدمثل ۲۳۶/۵ و ۳۴۵/۲۴ پوره بر ماده، نرخ ذاتی افزایش جمعیت ۱۲۵/۰ و ۲۷۷/۰ بر روز،  نرخ متناهی افزایش جمعیت ۱۳۴/۱ و ۳۱۹/۱ بر روز، به ترتیب در تیمار LC۲۵ فلوپیرادیفوران و شاهد به دست آمدند. دینوتفوران با مقادیر LC۵۰ برابر با ۵۰/۲۴۴ و ۱۷/۱۰۰۵ میلیگرم بر لیتر بیشترین سمیت را برای لاروهای سن سوم و حشرات بالغ کفشدوزک Hippodamia variegata داشت. مقادیر نسبت انتخابی و ضریب خطر نشان دادند حشره کشها برای کفشدوزک انتخابی و ایمن هستند. با انجام آزمایش های تکمیلی، میتوان استفاده هم زمان حشره کشهای فلوپیرادیفوران، دینوتفوران و فلوکسامتامید به همراه H. variegata را در مدیریت تلفیقی شته مومی کلم توصیه کرد.

Authors

حاصل مصری

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

اروج ولیزادگان

گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

اثمر سلیمان زاده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :