سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame

Publish Year: 1387
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,026

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

EPGC01_033

Index date: 3 May 2013

بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame abstract

پوسته توربین های گازیGE-F 9مستعد ایجاد ترک در لبه سوراخ های موجود در جداره شان می باشند،بطوریکه مسیر پیشرفت ترک ها از سطح داخلی پوسته به سمت خارج می باشد. ساختار پوسته توربین بصورت دو نیمپوسته م یباشد که به روش ریخته گری از جنس چدن داکتیل ساخته شده و توسط فلج به یکدگیر متصل می شوند. در هر نیم پوسته سورا خهای شعاعی برای نصب موقت یا دایم برخی تجهیزات تعبیه شده است. در بررسی عوامل مؤثر ایجادترک با توجه به ضخامت زیاد پوسته و کارکرد آن در شرایط دما بالا، تنش های حرارتی مؤثرتر از سایر بارهای مکانیکی پیش بینی شدند، مواضع دارای ترک هیچکدام در معرض حرارت مستقیم محصولات احتراق قرار نداشته و بدین ترتیبعامل جوانه زنی ترک پدیده خوردگی داغ نمی تواند باشد. به همین دلیل خستگی حرارتی عامل اصلی تخمین زده شد وبا روش المان محدود تحلیل پوسته انجام گردید. تحلیل کامپیوتری توسط نرم افزارANSYSانجام گردید که در نتیجه وجود تمرکز تنش در لبه اکثر سورا خهای موجود در پوسته توربین را نشان داد. در گام بعدی با ایجاد خزینه در لبه کلیه سوراخ ها در مدل کامپیوتری مقادیر تمرکز تنش محاسبه شد، که به مقدار قابل توجهی کاهش یافته بود. در ضمن ایجاد پروفیل خزینه مانند به لحاظ فنی برای پوسته و اتصالات آن مشکلی را در پی ندارد

بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame Keywords:

بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame authors

اسماعیل پورسعیدی

استادیار گروه مهندسی مکانیک دانشکده فنی دانشگاه زنجان

محمدرضا محمدی ارهانی

شرکت مهندسی تحقیقاتی آریا توان مبین

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
گزارشات آرشیو فنی نیروگاه شهید رجایی ...
گزارشات آرشیو فنی نیروگاه منتظر قایم ...
D.E. Brandlt, R.R. Wesorick, "GE Gas Turbine Design Philosophy", GE ...
J.R. Johnston, :Performance and Reliability Improvements for Heavy-Duty Gas Turbines", ...
J.E. Shigley , Mechanical Engineering Design. First metric Ed., McGraw-Hill, ...
S. Singh, Theory of Elasticity, 4th edition, Khanna Publishers, pp. ...
W.D. Pilkey, PETERSON" Stress Concentration Factors. JOHN WILEY & SONS.pp ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame" توسط اسماعیل پورسعیدی، استادیار گروه مهندسی مکانیک دانشکده فنی دانشگاه زنجان؛ محمدرضا محمدی ارهانی، شرکت مهندسی تحقیقاتی آریا توان مبین نوشته شده و در سال 1387 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی نیروگاههای برق پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله پدیده ترک، پوسته توربین، تحلیل المان محدود، تمرکز تنش، خستگی حرارتی هستند. این مقاله در تاریخ 13 اردیبهشت 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1026 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که پوسته توربین های گازیGE-F 9مستعد ایجاد ترک در لبه سوراخ های موجود در جداره شان می باشند،بطوریکه مسیر پیشرفت ترک ها از سطح داخلی پوسته به سمت خارج می باشد. ساختار پوسته توربین بصورت دو نیمپوسته م یباشد که به روش ریخته گری از جنس چدن داکتیل ساخته شده و توسط فلج به یکدگیر متصل می شوند. در هر نیم ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی تاثیر شکل هندسی پوسته توربین بعنوان عامل ایجاد ترک در پوسته توربی نهای گازی 9GE-Frame با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.