سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

نقش رواداری در مرجعیت علمی، تمدن سازی و ظهور نخبگان

Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 77
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_RHYFT-33-1_006

Index date: 16 June 2024

نقش رواداری در مرجعیت علمی، تمدن سازی و ظهور نخبگان abstract

پیشگامی در علم و فناوری یکی از محورهای تمدن سازی اسلامی است که در مفهوم مرجعیت علمی بازتاب یافته است. تحلیل روند ظهور نخبگان ایرانی از ظهور اسلام تا انقلاب اسلامی نشان می دهد که جنگ ها، ویرانی ها و حتی دیکتاتوری های سیاسی، نتوانسته اند سد مهمی در برابر بروز استعدادهای درخشان بین ملت ایران باشند و اختناق فکری، مانع اصلی ظهور فرهیختگان در قرن های اخیر بوده است. درنتیجه در مقاله حاضر ابتدا رد پای مفهوم رواداری در آیات قرآن و روایات پیگیری شده است. سپس نگرش سید جمال الدین اسدآبادی، امام خمینی، شهید صدر، محی الدین ابن عربی، مولانا جلال الدین بلخی، عزیزالدین نسفی و محمود شبستری در این خصوص مطرح گردیده است. در ادامه ضمن مرور تاریخچه رواداری در ایران و جهان اسلام (هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان پیش از اسلام و امویان، عباسیان، آل بویه، سلجوقیان، مغولان و امپراتوری عثمانی پس از اسلام)، نقش رواداری در مرجعیت علمی تشریح شده است. بر این اساس رواداری ریشه در باور به جامعیت رحمانیت خداوند، تفسیرپذیری شریعت، تعدد مسیرهای وصول به حقیقت و ارتباط نسبی کلیه عقاید با حقیقت دارد. در این راستا رواداری با حمایت از اندیشه های نو و بدیع بدون هرگونه تعصب مذهبی، تبیین پیوند اسلام و علم و نگاه متعالی اسلام به دانش، بازآفرینی رابطه عقل و دین و تسهیل ارائه تفاسیر نوین و پویا از اسلام به تناسب مسائل زمان، زمینه ساز بازگشت به قرآن و اسلام اصیل می گردد. در سیر تاریخی نیز علی رغم رواداری هنجاری در دوره پیش از اسلام، نگرش های تکفیری در قرن های اول رواج یافت. با آغاز حکومت شیعی آل بویه، ترویج رواداری زمینه ساز شکوفایی فرهنگی و تمدنی اسلام شد؛ هرچند این روند در حکومت های غزنویان و سلجوقیان ادامه نیافت و افول تمدن اسلامی را به همراه داشت. در قرن هفتم نیز علی رغم حمله مغولان و پایان رنسانس اسلامی، اتخاذ سیاست رواداری توسط ایشان، از خاموشی کامل چراغ علم در ایران جلوگیری نمود. درنهایت رواداری حکام عثمانی مبتنی بر اسلام صوفیانه، زمینه ساز فتح قلمروی بیزانس و تداوم این امپراتوری به مدت هفت قرن گردید.

نقش رواداری در مرجعیت علمی، تمدن سازی و ظهور نخبگان Keywords:

نقش رواداری در مرجعیت علمی، تمدن سازی و ظهور نخبگان authors

مهدی فاطمی

دکتری سیاستگذاری علم و فناوری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

سید سپهر قاضی نوری

استاد مدیریت فناوری اطلاعات، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

جواد امانی

دانشجوی دکتری سیاستگذاری علم و فناودانشجوی دکتری سیاستگذاری علم و فناوری، گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران