سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

محاسبه حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی با به کارگیری نظریه بازی های پویا و کاربرد آن در ایران (مطالعه موردی: شرکت مخابرات ایران)

Publish Year: 1396
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 76

This Paper With 30 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_QJERP-25-83_004

Index date: 7 July 2024

محاسبه حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی با به کارگیری نظریه بازی های پویا و کاربرد آن در ایران (مطالعه موردی: شرکت مخابرات ایران) abstract

پس از خصوصی­سازی شرکت­های دولتی، بنگاه­های جدید به منظور کاهش هزینه­های جاری و افزایش سود خویش تمایل دارند نیروی کار مازاد خود را تعدیل کنند. این بنگاه­ها ممکن است برای کارگرانی که مشمول بازنشستگی اختیاری بوده ولی مشمول بازنشستگی اجباری نیستند، پاداشی را پیشنهاد نمایند تا آنان را به قبول بازنشستگی متقاعد کنند. هدف پژوهش حاضر، محاسبه حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی و تحلیل میزان حداقل پاداش مذکور در ایران به همراه مطالعه موردی آن در شرکت مخابرات ایران است. در این راستا با به­کارگیری نظریه بازی­ها، حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی در دو مدل «بازنشستگی تشویقی با وجود سن بازنشستگی اجباری» و «بازنشستگی تشویقی با وجود حداکثر سابقه خدمت» محاسبه شده است. محاسبات نشان می­دهند که هشت متغیر سن بازنشستگی اجباری، سن استخدام، امید به زندگی، سابقه خدمت فرد، حداقل سابقه خدمت مشمول حداکثر ضریب حقوق بازنشستگی، حقوق دوران اشتغال، حقوق دوران بازنشستگی و نرخ بهره انتظاری بر میزان پاداش مذکور تاثیرگذارند. همچنین مدل کاربردی برای ایران، مدل بازنشستگی تشویقی با وجود سن بازنشستگی اجباری انتخاب شده و تاثیر جنسیت، معافیت­ها­ و بخشودگی مالیاتی بر مدل مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می­دهد که در حالت کلی نمی­توان تنها بر اساس جنسیت نسبت به مقایسه حداقل پاداش مذکور برای پذیرش بازنشستگی از سوی کارگر در جنسیت­های متفاوت اظهار نظر کرد؛ وجود معافیت­ها­ و بخشودگی مالیاتی سبب افزایش پاداش مذکور برای کارگران مشمول خواهد شد. سپس دستورالعمل بازنشستگی تشویقی شرکت مخابرات ایران در سایه مدل کاربردی برای ایران ارزیابی شده است. تحلیل دستورالعمل مذکور دلالت بر انتخاب مدل نامناسب، عدم استفاده از متغیرهای تاثیرگذار همچون سن بازنشستگی اجباری، سن استخدام و امید به زندگی در محاسبه پاداش بازنشستگی تشویقی، لحاظ نکردن اقلام غیرمشمول کسر حق بیمه، متمایز نساختن مشاغل سخت و زیان آور از مشاغل عادی دارد.

محاسبه حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی با به کارگیری نظریه بازی های پویا و کاربرد آن در ایران (مطالعه موردی: شرکت مخابرات ایران) Keywords:

worker , employer , minimum premium of encouragement retirement , Subgame Perfect Equilibrium , Backward Induction Equilibrium , Telecommunication Company of Iran   , کارگر , کارفرما , حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی , تعادل کامل بازی فرعی , تعادل استنتاج معکوس.

محاسبه حداقل پاداش بازنشستگی تشویقی با به کارگیری نظریه بازی های پویا و کاربرد آن در ایران (مطالعه موردی: شرکت مخابرات ایران) authors

کیومرث شهبازی

Urmia University

جلیل بادپیما

Urmia University

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Gibbons, R. (۱۹۹۷), "An Introduction to Applicable Game Theory", Journal ...
جلیلی، طیبه (۱۳۸۸)، سیستم های بازنشستگی در یک نگاه، تهران: ...
دفتر قوانین و مقررات معاونت حقوقی و امور مجلس سازمان ...
سوری، علی (۱۳۹۱)، نظریه بازی ها و کاربردهای آن، تهران: ...
شای، آز (۱۳۹۳)، سازمان صنعتی: نظریه و کاربردها، ترجمه کیومرث ...
شهبازی، کیومرث؛ رضایی، ابراهیم و جلیل بادپیما (۱۳۹۴)، "تحلیل رابطه ...
صادقی، حسین و علی قنبری (۱۳۸۸)، تحولات اقتصادی ایران، تهران: ...
عبدلی، قهرمان (۱۳۸۶)، نظریه بازی ها و کاربردهای آن (بازی ...
عبدلی، قهرمان (۱۳۹۱)، نظریه بازی ها و کاربردهای آن (بازی ...
مس کالل، ای؛ وینستون، ام دی و جی آر گرین ...
مصوبات شرکت مخابرات ایران (۱۳۹۲)، دستورالعمل بازنشستگی اختیاری با استفاده ...
مصوبات مجلس شورای اسلامی (۱۳۶۸)، قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و ...
مصوبات مجلس شورای اسلامی (۱۳۷۹)، قانون برنامه پنج ساله ی ...
مصوبات مجلس شورای اسلامی (۱۳۸۰)، قانون مالیات های مستقیم. ...
نمایش کامل مراجع