ارزیابی تاثیر ژن Ppd-D۱ بر تحمل تنش خشکی در لاین های ایزوژن گندم نان (.Triticum aestivum L)
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 16، Issue: 50
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 70
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-16-2_011
تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1403
Abstract:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: یکی از چالش های اصلی کشاورزان و به نژادگران گندم در دنیا، محدودیت رشد و نمو و عملکرد آن، در مواجهه با تنشهای محیطی است. کم آبی یکی از مهمترین تنش ها است که باعث کاهش در راندمان و تولید این محصول زراعی میگردد. فرار از خشکی بهعنوان یک مکانیسم سازگاری کلاسیک، به گیاه در حال رشد این امکان را می دهد تا چرخه زندگی خود را قبل از وقوع تنش خشکی کامل کند. این مساله در مناطقی که خشکسالی در پایان فصل کشت رخ می دهد، بسیار قابل اهمیت است. ژنهای دوره ی نوری علاوه بر کنترل عادت رشدی گندم، نقش کلیدی در زمان گلدهی و زودرسی گندم ایفا می نمایند و در پژوهشهای تحمل خشکی موردتوجه هستند. هدف از این تحقیق بررسی تحمل تنش خشکی در لاین های ایزوژن گندم با استفاده از شاخص های کمی تحمل تنش بود.
مواد و روش ها: در پژوهش های قبلی، زودرسی از یک رقم زودرس استرالیایی به نام اکسکلیبر با استفاده از روش تلاقی برگشتی و برای توسعه نسل دوم از تلاقی برگشتی سوم به رقم روشن و کل حیدری منتقل شد. در تحقیق حاضر، گیاهان زودرس این نسل با والد تکراری (روشن و کل حیدری) در سال ۱۳۹۷ تلاقی داده شد تا نسل اول از تلاقی برگشتی چهارم بهدست آید. در این نسل، والدین و فرزندان از نظر ژن های کنترل کننده دوره ی نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طول نسل های اول تا چهارم از تلاقی برگشتی پنجم، تنها گیاهان هتروزیگوت (Ppd-D۱a/Ppd-D۱b) با استفاده از نشانگرهای اختصاصی برای جایگاه Ppd-D۱ انتخاب شدند. پنج نسل تلاقی برگشتی و چهار نسل خودگشنی برای داشتن آلل های مختلف Ppd-D۱ در زمینه ژنتیکی یکسان انجام شد. هر دو ژنوتیپ هموزیگوت (Ppd-D۱a/Ppd-D۱a و Ppd-D۱b/Ppd-D۱b) در نسل پنجم از تلاقی برگشتی پنجم برای ایجاد لاین های ایزوژن برای Ppd-D۱ انتخاب شدند. در این نسل، لاین های هموزیگوت برای آزمایش های مزرعه ای نهایی انتخاب شدند. با هدف بررسی تاثیر ژن های دوره ی نوری بر تحمل خشکی، چهار لاین ایزوژن ایجاد شده در آزمایشهایی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در شرایط دیم شهرستان سپیدان و در شرایط فاریاب کرمان در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ مورد بررسی قرار گرفتند. صفات تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، طول دوره پر شدن دانه، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد دانه بررسی شدند. ارزیابی لاین های ایزوژن از نظر تحمل خشکی توسط هشت شاخص میانگین تولید، شاخص عملکرد، شاخص تحمل تنش، میانگین هندسی تولید، شاخص حساسیت به تنش، شاخص پایداری عملکرد و نمره تحمل به تنش صورت گرفت.
یافته ها: برخلاف Ppd-D۱b، که یک آلل حساس به دوره نوری است، Ppd-D۱a، به عنوان یک آلل غیرحساس به دوره نوری، به طور موثری در شرایط دیم و فاریاب، گلدهی زود هنگام را بهبود می بخشد. آلل Ppd-D۱a تعداد روز تا گلدهی را در زمینه ژنتیکی روشن بهمیزان ۳/۷۵ و ۴/۰۰ روز و در زمینه ژنتیکی کل حیدری بهمیزان ۵/۰۸ و ۴/۷ روز بهترتیب در شرایط دیم سپیدان و فاریاب کرمان کاهش داد. این نتایج در تعداد روز تا رسیدن نیز پیش بینی شد، زمانی که Ppd-D۱a این صفت را بهترتیب در زمینه های ژنتیکی روشن و کل حیدری ۷/۰۴ و ۸/۰۲ روز بهبود بخشید. Ppd-D۱a زودرس بودن را در هر دو زمینه ژنتیکی بهبود بخشید، در حالی که عملکرد بهتری در زمینه ژنتیکی کل حیدری داشت. این یافته ها اثر متقابل زمینه ژنتیکی و ژن Ppd-D۱ را تایید کرد. علیرغم تاثیر مثبت Ppd-D۱a بر زودرس بودن در هر دو زمینه ژنتیکی و تحت همه محیط ها، بین پس زمینه های ژنتیکی و آلل های Ppd-D۱a برای زودرسی برهم کنش وجود داشت، به این معنی که زمینه های ژنتیکی میزان پاسخ به انتخاب را تعیین می کنند. در شرایط تنش رطوبتی از بین لاین های ایزوژن مورد مطالعه، در لاین های دارای آلل Ppd-D۱a عملکرد دانه بهترتیب ۹۶ و ۹۹ کیلوگرم در هکتار در زمینه ژنتیکی روشن و کل حیدری بهطور قابلتوجهی (معادل ۱۳ و ۱۴ درصد افزایش) بهبود یافت. با این وجود، هیچ تفاوت معنی داری بین لاین های ایزوژن در هر دو زمینه ژنتیکی تحت شرایط فاریاب وجود نداشت. این نتایج اهمیت انتخاب و تلاقی برگشتی بهکمک نشانگر را برای Ppd-D۱a در برنامه های به نژادی برای شرایط دیم برجسته کرد. با توجه به وضعیت همبستگی عملکرد (*۰.۹۵۲) در محیط تنش خشکی و نرمال، مشخص گردید که به طور کلی گزینش در هر دو شرایط می تواند لاین ایزوژن پرمحصول و با پایداری عملکرد خوب را نشان دهد. در شرایط نرمال رطوبتی بین شاخص ها میانگین هندسی تولید، شاخص تحمل تنش، شاخص عملکرد، شاخص حساسیت به تنش و عملکرد دانه همبستگی بالایی وجود داشت. این همبستگی در شرایط تنش رطوبتی در شاخص های میانگین هندسی تولید، شاخص تحمل تنش و شاخص عملکرد بالا و معنی دار بود. نمره ی تحمل به تنش نشان داد لاینهای ایزوژن Ppd-D۱a در هر دو زمینه ی ژنتیکی روشن و کل حیدری که دارای آلل عدم حساسیت به دوره ی نوری بودند دارای بیشترین نمره ی تحمل به تنش شدند. تجزیه به مولفه های اصلی ایزولاین Ppd-D۱a در زمینه ی ژنتیکی روشن را بهعنوان متحمل ترین ایزولاین معرفی کرد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد آلل -D۱aPpd علاوه بر ایجاد زودرسی در لاین های ایزوژن، با استفاده از مکانیسم فرار از خشکی باعث بهبود تحمل تنش خشکی نیز می شود.
Keywords:
Correlation , Earliness , Grain yield , Stress tolerance score , زودرسی , عملکرد , نمره تحمل به تنش , همبستگی
Authors
ثریا پورتبریزی
Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman
علی کاظمی پور
Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman
قاسم محمدی نژاد
Research and Technology Institute of Plant Production (RTIPP), Shahid Bahonar University of Kerman
غلامرضا خواجویی نژاد
Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman
روح اله عبدالشاهی
Research and Technology Institute of Plant Production (RTIPP), Shahid Bahonar University of Kerman
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :