هدف از این مطالعه بررسی روغن سویا در جیره غذایی و تاثیر ظاهری آن در کل دستگاه گوارش، مواد مغذی و پارامترهای هضم و جذب و تخمیر در مدفوع اسب می باشد که از
عملکرد آن در دستگاه گوارش اسب اطلاعاتی در دست نمی باشد. تعداد ۹ اسب نژاد تروبرد در مزرعه خصوصی واقع در شهر کرج به طور تصادفی در قالب یک طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. دوره آزمایش ۴۰ روز بود. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: ۱. تیمار شاهد (یونجه)، ۲. تیمار ۲ (جیره پایه) ۳. تیمار۳(جیره پایه و ۲ درصد روغت سویا) بودند. جیره غذایی شامل: یونجه (تیمار۱) یونجه و کنسانتره پلت اسب به عنوان جیره پایه (تیمار۲) و یونجه، کنسانتره پلت اسب و روغن سویا (تیمار۳) بوده تنظیم شدند . نمونه مدفوع هر ۱۲ ساعت از روز ۳۶ تا ۳۸ از هر دوره جمع آوری شد و برای
قابلیت هضم ظاهری کل برای ماده خشک (DM)، فیبر پاک کننده خنثی (NDF)، فیبر پاک کننده اسیدی (ADF)، پروتئین خام (CP)، فیبر خام (CP) و انرژی ناخالص (GE) با استفاده از خاکستر غیرقابل حل پاک کننده اسیدی تجزیه و تحلیل شد. سرم خون در روز ۴۰ برای تجزیه و تحلیل تری گلیسیرید و کلسترول جمع آوری شده و به آزمایشگاه ارسال شد.
قابلیت هضم ظاهری کل بر CF ،CP ،ADF ،NDF ، DM و GE توسط منبع
چربی بی تاثیر بود. در اسب هایی که روغن سویا مصرف کرده اند سرم تری گلیسیرید بیشتر از آنهایی است که روغن سویا مصرف نکرده اند. غلظت کل اسید چرب فرار و اسیدهای چرب زنجیره بلند در مدفوع اسب هایی که از روغن سویا مصرف کرده بودند بیشتر بود. روغن سویا و اسیدهای چرب اثرات مشابهی در هضم CF ،GE ،ADF ،NDF ، DM و CP دارند.