مقایسه عملکرد سنجنده های مودیس در ماهواره ترا و ماهواره آکوآ در بررسی روند تغییرات پوشش برف استان تهران به کمک سری های زمانی داده های دورسنجی
Publish place: Environmental Researches، Vol: 13، Issue: 26
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 58
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EIAP-13-26_020
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1403
Abstract:
مطالعه تغییرات پوشش برف به عنوان یکی از منابع تامین آب، بسیار حائز اهمیت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی روند تغییرات پوشش برف در استان تهران با استفاده از تصاویر سنجنده MODIS ماهواره Terra و ماهواره Aqua از سال ۱۳۸۱ تا پایان سال ۱۳۹۷ و مقایسه عملکرد سنجنده مودیس در این دو ماهواره می باشد. روند تغییرات تصاویر ماهواره ای پوشش برف با استفاده از تحلیلگر ETM نرم افزار TerrSET، معنی داری آنها توسط آزمون ناپارامتری من-کندال مشخص شد. سپس اعتبارسنجی تصاویر ماهواره ای به کمک تحلیل روند داده های ایستگاه های سینوپتیک استان تهران با استفاده از روش های رگرسیونی صورت پذیرفت. همچنین روند تغییرات پوشش برف به دست آمده از ماهواره ترا با روند تغییرات پوشش برف به دست آمده از ماهواره آکوآ توسط شاخص کاپا و سری های زمانی این دو ماهواره توسط ضریب همبستگی تحلیل دو سری زمانی مقایسه شد. براساس نتایج، تغییرات مجموع روزهای همراه با پوشش برف ماهانه، سالانه و فصلی (پاییز و زمستان) دارای روند معنادار کاهشی به صورت پراکنده در اکثر نقاط استان تهران بوده است. آنالیز روند تغییرات فصلی (STA) تاخیر در شروع روزهای همراه با پوشش برف و جا به جایی آن از اواخر ماه دی به اواخر ماه اسفند را نشان داد. ضریب همبستگی سری های زمانی سنجنده مودیس بین دو ماهواره در اکثر نقاط استان تهران ۹۹% بود که نشاندهنده شباهت عملکرد این سنجنده در دو ماهواره ترا و آکوآ می باشد. نتایج اعتبارسنجی نشان داد روند تغییرات تصاویر ماهواره ای پوشش برف شباهت ۸۵ درصدی با روند تغییرات داده های پوشش برف ایستگاه های سینوپتیک استان تهران دارد. از آنجایی که دبی بسیاری از رودخانه ها وابسته به پوشش برف است، باید به دنبال راهکارهایی برای مدیریت بهتر منابع آب و اصلاح روش های بهره برداری آن، به ویژه در بخش کشاورزی و صنعت در استان تهران بود.
Keywords:
Authors
ارمغان اردلانی
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علوم و مهندسی محیط زیست گرایش ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده محیط زیست، کرج، ایران
بهزاد رایگانی
دانشیار، گروه ارزیابی و مخاطرات محیط زیست ، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، تهران، ایران
حمید گشتاسب
دانشیار، گروه محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی، دانشکده محیط زیست، کرج، ایران
باقر نظامی
دانشیار، گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، تهران، ایران
علی جهانی
دانشیار، گروه ارزیابی و مخاطرات محیط زیست ، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :