مطالعه تاثیر تنش خشکی و قارچ های میکوریزا آربوسکولار بر برخی از ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه ترخون (Artemisia dracunculus)

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 29

This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GPB-1-1_006

تاریخ نمایه سازی: 5 شهریور 1403

Abstract:

هدف: یکی از عوامل محیطی محدود کننده در رشد و توسعه پوشش گیاهی در مناطق مختلف ایران، تنش خشکی است که می توان به منظور کاهش اثرات آن از روش های زراعی مناسب مانند استفاده از کودهای زیستی شامل قارچ های میکوریزا آربوسکولار بهره برد. مواد و روش ها: به منظور بررسی تاثیر قارچ های میکوریزا آربوسکولار بر رشد و عملکرد گیاه ترخون (Artemisia dracunculus) در شرایط تنش خشکی، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تلقیح مخلوط دو گونه قارچ میکوریزا آربوسکولار Rhizophagus intraradices وRhizophagus irregularis و تیمار شاهد (بدون تلقیح قارچ میکوریزا) به عنوان فاکتور اول و همچنین تنش خشکی در سه سطح (آبیاری بر اساس ۳۰، ۶۰ و  ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور دوم بودند. در این آزمایش برخی صفات مورفولوژیکی (ارتفاع ساقه، سطح برگ، طول ریشه، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه) و فیزیولوژیکی (محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل) گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: نتایج حاصل نشان داد که خصوصیات رویشی با افزایش تنش خشکی به طور معنی داری در تیمارهایی که قارچ های میکوریزا آربوسکولار تلقیح نشده بود کاهش یافتند ولی تلقیح با قارچ میکوریزا به طور معنی داری باعث افزایش شاخص های رشد رویشی گیاه ترخون در شرایط تنش خشکی در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده گردید. اثرات میکوریزا و تنش خشکی بر محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل نیز معنی دار بود و با افزایش تنش خشکی محتوای نسبی آب و میزان کلروفیل کاهش یافت ولی تلقیح گیاه با قارچ میکوریزا موجب افزایش معنی دار محتوای نسبی آب و کلروفیل در گیاه ترخون نسبت به تیمار بدون قارچ شد. همچنین اثر تنش خشکی و اثر تلقیح با قارچ های میکوریزا بر محتوای فسفر و پتاسیم برگ ها معنی دار بود. تنش خشکی باعث افزایش میزان پتاسیم و کاهش میزان فسفر شد ولی اثر متقابل تنش خشکی و تلقیح با قارچ های میکوریزا بر محتوای فسفر و پتاسیم برگ ها معنی دار نشد. نتیجه گیری: به طور کلی نتایج نشان داد که قارچ های میکوریزا آربوسکولار سبب افزایش مقاومت به تنش خشکی در گیاه ترخون می گردد و استفاده از آن ها برای پرورش گیاهان دارویی در سطح وسیع راهگشا است.

Authors

نرگس حاتمی

استادیار، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

الهام مهرابی گوهری

استادیار، بخش حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

منصوره تشکری زاده

استادیار، بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

ابراهیم صداقتی

دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر، رفسنجان، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Aghaei, K., Barzali, M., Jafarian, V., & Shekari, F. (۲۰۱۷). ...
  • Jajoo, A., & Mathur, S. (۲۰۲۱). Role of arbuscular mycorrhizal ...
  • Krüger, M., Stockinger, H., Krüger, C. & Schüßler, A. (۲۰۰۹). ...
  • Sedaghati, E., Ahmadzadeh, M., Sabri-Rise, R., Rahimi, A., Hatami, N., ...
  • Song, H. (۲۰۰۵). Effects of VAM on host plant in ...
  • Verma, P., Saxena, R., & Tomar, R. S. (۲۰۱۶). Rhizobacteria: ...
  • Wu, Q. S., Xia, R. X., & Zou, Y. N. ...
  • نمایش کامل مراجع