مطالعه ای در باب ابعاد مسئولیت اجتماعی کتابخانه های عمومی
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 86
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_PUBLIJ-30-1_006
Index date: 7 September 2024
مطالعه ای در باب ابعاد مسئولیت اجتماعی کتابخانه های عمومی abstract
هدف: پژوهش حاضر در صدد است تا مولفهها، مقولات فرعی و ابعاد اصلی مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی را بکاود و بررسی کند که این مولفهها چقدر در کتابخانههای عمومی تحقق یافته است.
روش: پژوهش حاضر به روش ترکیبی و در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد. در مرحله کیفی، با مرور متون مقالات پژوهشی انگلیسیزبان مولفههای مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی استخراج و ذیل ۱۱ مقوله فرعی و ۵ بعد اصلی دستهبندی شد و یک مدل مفهومی با روش چینش مفاهیم طراحی گردید. در مرحله کمی، این ۵ بعد و ۱۱ مقوله و مولفههای آنها به پرسشنامه تبدیل شد و اعتباریابی گردید. روایی ابزار به روش سیویآی بررسی شد و این ضریب برای هر گویه ۸/۰ برآورد شد. پایایی به روش دو نیم کردن بررسی شد و ضریب پایایی اسپیرمن-براون برای پرسشنامه ۸۹۱/۰ برآورد شد. پژوهش در بازه زمانی دیماه ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۲ انجام شد. جامعه پژوهش، کاربران فعال کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد و کتابخانه عمومی پارک شهر تهران بودند که حجم نمونه ۱۶۰ نفری با فرمول کوکران برآورد، و دادهها گردآوری شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمونهای دوجملهای، یومانویتنی، کروسکالوالیس و مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی شامل ۱۱ مقوله فرعی و ۵ بعد است که عبارتند از عقلانیت انتقادی (فهم انتقادی، آگاهی تاریخی)، عقلانیت پاسخگویی (بیان مستدل، عدالتخواهی)، عقلانیت گفتگو (سانسورزدایی، گفتگومحوری)، الهامبخشی اجتماعی (هنر اجتماعی، ادبیات اجتماعی)، و اجتماعسازی (حریمشناسی، جامعهپذیری، آگاهیبخشی). همچنین، یافتهها نشان داد که از نظر کاربران، ابعاد پنجگانه مسئولیت اجتماعی در کتابخانههای عمومی تحقق نیافته است و بین پاسخهای کاربران کتابخانه حسینیه ارشاد و پارک شهر در این خصوص تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین یافتهها نشان داد که گروه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال، تحقق الهامبخشی اجتماعی را ضعیفتر از بقیه ارزیابی کردند و نیز گروه درآمدی ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان در ماه، تحقق عقلانیت انتقادی، الهامبخشی اجتماعی، اجتماعسازی، و کلیت مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی را نسبت به بقیه گروههای درآمدی بسیار ضعیفتر ارزیابی کردند. یافتههای حاصل از مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد که مسیر عقلانیت انتقادی، الهامبخشی اجتماعی، و اجتماعسازی تنها مسیر معنادار در مدل است یعنی عامل اثرگذار بر الهامبخشی اجتماعی، عقلانیت گفتگو است و مجموع اثر این دو عامل، بر اجتماعسازی اثرگذار است. همچنین، عقلانیت گفتگو بیشترین اثرغیرمستقیم را روی اجتماعسازی داشت و بنابراین به نظر میرسد اولویتدارترین مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی، ترویج عقلانیت گفتگو است.
اصالت/ ارزش: پژوهش حاضر تلاش کرده تا مقولات و مصادیق مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی ایران را ارائه نماید. همچنین، در این پژوهش نشان داده شده که تحکیم و ترویج عقلانیت گفتگو در اجتماعات، اولویتدارترین مسئولیت اجتماعی کتابخانههای عمومی است.
مطالعه ای در باب ابعاد مسئولیت اجتماعی کتابخانه های عمومی Keywords:
مطالعه ای در باب ابعاد مسئولیت اجتماعی کتابخانه های عمومی authors
پرنیان عیسی زاده
Shahid Behshti Uni.
مهدی شقاقی
Shahid Behshti Uni.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :