کانه زایی فلزهای پایه اپی ترمال نوع سولفیداسیون حدواسط در کانسار کورچشمه (جنوب غرب تاکستان): شواهد زمین شناسی، کانه زایی و زمین شیمی
Publish place: Journal of Economic Geology، Vol: 16، Issue: 2
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 39
This Paper With 34 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECONG-16-2_001
تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1403
Abstract:
کانسار سرب- روی- مس کورچشمه در فاصله ۴۰ کیلومتری جنوب غرب تاکستان (استان قزوین) و غرب کمربند آتشفشانی مردآباد- بوئین زهرا واقع شده است. کانه زایی به صورت رگه های سیلیسی سرب- روی- مس دار با میزبان توالی توف و گدازه ائوسن زیرین- میانی رخ داده و دارای ارتباط فضایی با توده پیروکسن کوارتز مونزودیوریتی ائوسن میانی است. رگه اصلی کانه دار از ۷۰ تا ۲۰۰ متر درازا و ۵/۰ تا ۲ متر ضخامت دارد. پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت و تنانتیت- تتراهدریت همراه با اندکی پیرولوسیت و پسیلوملان مواد معدنی و کوارتز، کلسیت، سیدریت، باریت و سریسیت- ایلیت مواد باطله هستند. گوتیت، سروزیت، اسمیت زونیت، مالاکیت و کوولیت در اثر فرایندهای برون زاد تشکیل شده اند. انواع بافت کانسنگ شامل دانه پراکنده، رگه- رگچه ای، برشی، شانه ای، پوسته ای، کاکلی، گل کلمی، پرمانند، بازماندی، پرکننده فضای خالی و جانشینی است. شش مرحله کانه زایی در کورچشمه قابل تفکیک است که کانه زایی فلزهای پایه به صورت رگه ها و برش های کوارتز- پیریت- کالکوپیریت- گالن- اسفالریت ± تنانتیت- تتراهدریت در مرحله دوم رخ داده است. دگرسانی گرمابی شامل دگرسانی های سیلیسی، آرژیلیک حدواسط، کربناتی و پروپیلیتیک است. الگوی عناصر کمیاب و کمیاب خاکی بهنجارشده به کندریت برای نمونه های کانه دار، توده پیروکسن کوارتز مونزودیوریتی و توف بلورین اسیدی میزبان، مشابه است. این امر بیانگر نقش دگرسانی و شسته شدن عناصر از سنگ های میزبان آتشفشانی در تشکیل کانه زایی است. ویژگی های کانه زایی در کانسار سرب- روی- مس کورچشمه با کانسارهای اپی ترمال نوع سولفیداسیون حدواسط قابل مقایسه است.
Keywords:
Authors
سپیده خان احمدلو
کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
حسین کوهستانی
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
میر علی اصغر مختاری
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
ناهید رحمتی
کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :