موسسات تحقیقاتی دارای ویژگی هایی هستند که آنها را از سایر سازمان ها ، متمایز می کند. از جمله این ویژگی ها، وجود کارکنان متخصص یا حرفه ای است که دارای خصوصیاتی متفاوت از سایر کارکنان هستند. از سوی دیگر، تحقیق و توسعه نقش بسیار کلیدی در ابعاد و مراحل مختلف توسعه (اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تکنولوژیکی) ایفا می کند، لذا توجه ویژه به مدیریت صحیح و عقلایی تحقیقات در سطح خود و کلان ضروری است.
نیروی انسانی متخصص ، رکن اصلی تحقیق و توسعه است و مدیریت منابع انسانی در مراکز و سازمان های علمی – تحقیقاتی، از اهمیتی دو چندان بر خوردار است. در این میان، میزان و چگونگی پرداخت حقوق به کارکنان تحقیق و توسعه و تاثیر شگرف آ ن بر پویایی و تکامل نیروهای تحقیقاتی بر هیچ کس پوشیده نیست.
این مقاله ضمن انعکاس نتایج بررسی های انجام شده در خصوص روش های پرداخت حقوق به پژوهشگران، ارائه دهنده روشی برای طراحی و تدوین نظام پرداخت حقوق به کارکنان تحقیق وتوسعه درمراکز و سازمان های علمی تحقیقاتی است. این روش، مکمل طرحی است که نگارندگان مقاله، پیش از این در یکی از مراکز تحقیق و توسعه کشور طراحی و پیاده کرده اند و نتایج آن نیز به صورت مقالاتی ارائه و چاپ شده است.