سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور

Publish Year: 1392
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 900

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICMM01_0571

Index date: 30 June 2014

استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور abstract

گسترش کارکرد کیفیت (QFD) یکی از روشهای کاربردی مدیریت که نیازمند ارزیابی دقیق انتظارات مشتریان و کاربران نهایی در تبدیل آنها به اهداف و الزامات فنی محصول می باشد. گسترش کارکرد کیفیت ( QFD ) به شرکت ها کمک می کند تا مصالحه ای کلیدی بین آنچه مشتریان می خواهند و آنچه شرکتها می توانند، برقرار سازد. پیشینه مدل تعالی سازمانی EFQM نشان میدهد که استفاده از ابزارهای مدیریت که مرتبط با نیازهایسازمانی هستند مسئله استراتژیک را برای شرکتها در دنیای رقابتی امروزه بوجود آورده اند. هدف از این تحقیق، ارائه رویکرد اصلی انتخاب ابزارهای مدیریتی بر اساس گسترش کارکرد کیفیت QFD برای رسیدن به بهبود و تعالی سازمانی می باشد. منطق فازی نیز بکار گرفته شده تا درباره ماهیت مبهمقضاوت های کیفی زبانی که در خانه کیفیت ارائه شده، بپردازد. این تکنیک قادر است داده های کیفی فازی را برحسب متغییرهای زبانی بیان نماید. مدل این تحقیق که مورد آزمایش قرار گرفته از نمونه ای واقعی استفاده کرده است که شرکت جندی شاپور در صنعت پتروشیمی می باشد و از 15 ابزارمدیریتی با 5 معیار توانمند ساز مدل EFQM استفاده شده است. به منظور استخراج نتایج حاصله از نرم افزار EXCEL استفاده شده است. جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش مدیران و کارکنان شرکت جندی شاپور می باشند. بطور کلی یافته های پژوهش نشان میدهد که با استفاده از ابزارهای مؤثر مدیریتی می توان اهداف شرکت را به سمت تعالی پیش برد و مزیت رقابتی نسبت به رقبا کسب نمود.

استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور Keywords:

ابزارهای مدیریتی , مدل تعالی سازمان EFQM , گسترش کارکرد کیفیت (QFD) , فرآیند سلسله مراتبیفازی (FAHP) , اعدادفازی مثلثی متقارن (STFN)

استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور authors

مریم یگانه

دانشجوی کارشناسی ارشدمدیریت صنعتی دانشگاه علوم و تحقیقات فارس

سید مسعود سیدی

دکترای مدیریت صنعتی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

محمد علی سوخیکان

دکترای تحقیق در عملیات عضوپاره وقت هیات علمی دانشگاه شیراز

سید امین ناظم السادات ارسنجانی

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
کرباسی یزدی، ا.، (1390) "دستیابی به تعالی عملکردی سازمانی به ...
آذر، ع. فرجی، ح.(1387)، "علم مدیریت فازی"، تهران _ موسسه ...
احمد وند، ع و پوررضا، ن و نادری، م و ...
اوکلند، جان، اس.(1383)، "تعالی سازمانی فراگیردستیابی به عملکرد کلاس جهانی"، ...
پیش بین، ا.، و اکبرزاده _ و بهروان فر، ا.، ...
Yousefie, S. and M ohammadi, M _ and Haghighat Monfared, ...
Chan, L.K., and Wue, M.L(2005), "A systematic approach to quality ...
American Supplier institute (1994), "Quality Function Deployment (service QFD)" 3-day ...
Chan, K.L., Kao, H.P. , Ng, A..& Wue, M.L.(1999), "Rating ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور" توسط مریم یگانه، دانشجوی کارشناسی ارشدمدیریت صنعتی دانشگاه علوم و تحقیقات فارس؛ سید مسعود سیدی، دکترای مدیریت صنعتی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز؛ محمد علی سوخیکان، دکترای تحقیق در عملیات عضوپاره وقت هیات علمی دانشگاه شیراز؛ سید امین ناظم السادات ارسنجانی، کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز نوشته شده و در سال 1392 پس از تایید کمیته علمی کنفرانس بین المللی مدیریت چالشها و راهکارها پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله ابزارهای مدیریتی، مدل تعالی سازمان EFQM ، گسترش کارکرد کیفیت (QFD) ، فرآیند سلسله مراتبیفازی (FAHP) ، اعدادفازی مثلثی متقارن (STFN) هستند. این مقاله در تاریخ 9 تیر 1393 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 900 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که گسترش کارکرد کیفیت (QFD) یکی از روشهای کاربردی مدیریت که نیازمند ارزیابی دقیق انتظارات مشتریان و کاربران نهایی در تبدیل آنها به اهداف و الزامات فنی محصول می باشد. گسترش کارکرد کیفیت ( QFD ) به شرکت ها کمک می کند تا مصالحه ای کلیدی بین آنچه مشتریان می خواهند و آنچه شرکتها می توانند، برقرار سازد. پیشینه مدل تعالی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله استفاده از QFD فازی برای رسیدن به تعالی سازمانی (EFQM) در شرکت جندی شاپور با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.