سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,778

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

HONTAB01_011

Index date: 14 October 2015

تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت abstract

معروف ترین فرش دست بافت شمال ایران، قالی کلاردشت است. قالی کلاردشت اغلب در ابعادی کوچک و با رجشماری بین 20 تا 25 گره، در هفت سانتی متر به صورت ذهنی بافت و با رنگ های گرم و پخته بافته میشود که در آن نشانه های بارزی از فرهنگ مردم منطقه به چشم می خورد. فرش کلاردشت به عنوان آیینه ی تاریخ فرهنگ و قومیت ساکنین کلاردشت است که در مورد شکل گیری آن سه نظریه ی رایج وجود دارد. بر اساس نظریه ی اول، قالی کلاردشت همان قالی تبری است که در روایات حدودالعالم، ابنخلدون، طبری و سایر جغرافیدان های عرب، طی قرون سوم و چهارم هجری قمری مبنی بر خراج قالی تبری از آن یاد شده است و معتقدین به این نظریه، تغییرات ایجاد شده در طرح و نقش قالی کلاردشت در طول تاریخ را بسیار اندک می دانند؛ نظریه ی دوم به جهت وجود اشتراکاتی در میان طرح، نقش مایه، رنگ و همچنین شیوه ی بافت قالی کلاردشت با زیراندازهای کردی و با استناد به شواهد موجود، سابقه ی قالی کلاردشت را به نیمه های قرن 22 هجری نسبت داده و ریشه ی آن را در پی مهاجرت کردها طی چندین مرحله در عصر صفوی، افشار و قاجار از غرب فلات ایران به این منطقه می داند؛ آخرین نظریه، ترکیبی از دو نظریه ی پیشین است که معتقد است اگرچه فرش بافی در کلاردشت سابقه ای طولانی داشته است ولی با ورود اکراد به این منطقه، تحت تأثیر نقوش و فرهنگ بافتکردی قرار گرفته و در حال حاضر، تقریباً جزئی از جغرافیای بافت کردی محسوب می گردد. در این مقاله، جغرافیا، تاریخ، نژاد و قومیت ساکنین حوزه ی جنوبی دریای مازندران در محدوده ای تقریبی تبرستان قدیم و کلاردشت امروز مورد مداقه و مطالعه قرار می گیرد و با رویکردی تاریخی اسنادی به بیان تاریخچه ی نساجی و به ویژه بافت فرش در این حوزه، می پردازد تا بر اساس اطلاعات و اسناد تاریخی به بررسی خاستگاه و سابقه ی قالی کلاردشت بپردازد.

تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت Keywords:

تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت authors

سیدرحیم خوش نظر

استادیار (عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان)

سیدعلی مجابی

استادیار (عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد)

سارا جمشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد - پژوهش هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
آملی، مولانا اویایله (1348)، تاریخ رویان، تصحیح منوچهر ستوده، تهران: ...
ابن‌خلدون(1364)، تاریخ ابن خلدون، جلد اول و دوم، ترجمه‌ی عبدالمحمد ...
حدودالعالم(1362)، به کوشش منوچهرستوده، تهران:کتابخانه طهوری. ...
حصوری، علی(1373)، نسل به نسل هنرقالیبافی ایران زنده می‌ماند، فصلنامه‌ی ...
ژوله، تورج(1381)، پژوهشی در فرش ایران، تهران: یساولی. ...
شعبانی خطیب، صفرعلی(1387)، فرهنگنامه‌ی تصویری آرایه و نقشه فرش‌های ایران، ...
طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری/تاریخ الرسل و الملوک)، جلداول، ...
------- ---(354 1)، ترجمه‌ی تاریخ طبری، ترجمهی ابوعلی محمد بلعمی، ...
کریمان، حسین(1375)، پژوهشی در شاهنامه: تهران، سازمان اسناد ملی ایران. ...
مجابی، سید علی و سید بشیر عابدینی و فنایی، زهرا(1386)، ...
یار شاطر، احسان(1383)، تاریخ و هنر فرش‌بافی در ایران (بر ...
یوسفی‌نیا، علی اصغر 1370)، تاریخ تنکابن، تهران: قطره. ...
یونگ، کارل گوستاو(1389)، انسان و سمبل‌هایش، ترجمهی محمود سلطانیه، تهران: ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت" توسط سیدرحیم خوش نظر، استادیار (عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان)؛ سیدعلی مجابی، استادیار (عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد)؛ سارا جمشیدی، دانشجوی کارشناسی ارشد - پژوهش هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی نخستین همایش ملّی هنر تبرستان (گذشته و حال) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله کلاردشت، تبرستان، قالی، کرد، طرح ، نقش مایه، رنگ بندی هستند. این مقاله در تاریخ 22 مهر 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2778 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که معروف ترین فرش دست بافت شمال ایران، قالی کلاردشت است. قالی کلاردشت اغلب در ابعادی کوچک و با رجشماری بین 20 تا 25 گره، در هفت سانتی متر به صورت ذهنی بافت و با رنگ های گرم و پخته بافته میشود که در آن نشانه های بارزی از فرهنگ مردم منطقه به چشم می خورد. فرش کلاردشت به عنوان آیینه ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تبارشناسی فرش ذهنی بافت کلاردشت با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.