سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICPEEE02_106

Index date: 29 November 2015

نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران abstract

نظام های ادله اثبات دعوا و جرم در سیستم قضایی جهان سه دسته اند. نظام ادله قانونی، نظام ادله وجدانی یا معنوی و نظام ادله مختلط. در جمهوری اسلامی ایران نظامات ادله اثبات جرم با توجه به مبانی فقه امامیه مختلط است. یعنی دست قاضی را جهت وصول به حقیقت بازگذاشته و علم قاضی از جایگاه خاصی برخوردار است اما تفسیرها و تدویل ها در مورد میزان دلالت و مصادیق آن متفاوت و یا قبض و بسط هایی مواجه است. حقیقت آنست که آنچه می تواند موجبات علم قاضی را فراهم سازد علاوه بر ادله قانونی در بیشتر موارد با توجه به تنوع و تکنیک جرایم و زیرکی مجرمین ابزارها و تکنولوژی های جدید اثبات جرم است. ابزارها و تکنولوژی های اثبات کننده جرم در واقع مجموعه اسباب ایجاد امارات قضایی هستند که می توانند موجبات علم قاضی را فراهم سازند و بدین جهت بررسی این ابزارها وحجیت آنها لازمه تعریفی جامع از ماهیت علم قاضی و مصادیق و موجبات آن است. این نظریه مبتنی بر این است که با حجت فرض کردن علم قاضی در همه حقوق و مستثنی دانستن آن- با تأکید و تذکر لسان شرع- از حق الله، مجموعه ابزارها و تکنولوژی های نو (ادله معنوی) می توانند در غالب موارد متقن تر از ادله منصوص بشمار آیند، اگر چه قانونگذار آن در ردیف امارات و در مرحله متأخرتر از ادله منصوص قرار داده اما حقیقت این است که با وجود ادله منصوص می توان علم حاصل از این ابزارها را مدلل تر از دلایل اصلی فرض کرد. لذا تحقیق حاضر در چهار فصل تدوین یافته است، فصل اول: کلیات تحقیق را در برگرفته و فصل دوم به تعاریف و مباحث عام می پردازد که در آن به سه دسته از ادله ی اصلی، ادله تأمینی و ادله تکمیلی تحصیلی (مخصوصاً کارشناسی) توسط قاضی و جایگاه ادله و انواع نظام های ادله قضایی و نیز علم قاضی و جایگاه آن در ادله اثبات دعوا و حجیت و یا عدم حجیت آن را از نظر فقها اشاره شده است. فصل سوم تحقیق به بررسی مبانی و مصادیق ادله معنوی اثبات دعوا از منظر فقه و حقوق می پردازد و بر این نکته تأکید می ورزد که ادله ی اثبات دعوا با توجه به اینکه در حق الناس طریقت داشته و حصول حقیقت و کشف واقعیت از هر راهی برای قاضی ممکن است، لذا ابزارهای اثبات کننده جرم نیز در حق الناس حجیت داشته؛ اما در حق الله قاضی شایسته است پایبند به ادله قانونی (ادله ی منصوص) بوده و با توجه به اصل تخفیف در حق الله، این ابزارها و تکنولوژی های اثبات کننده جرم فاقد حجیت شرعی هستند و در فصل چهارم نتیجه تحقیق بیان می گردد.

نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران Keywords:

نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران authors

حمیدرضا بصیرجعفری

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
قوانین مجازات اسلامی و آئین دادرسی کیفری مصوب1392. ...
آشوری، محمد، آیین دادرسی کیفری، تهران، سازمان سمت چاپ اول، ...
آخوندی، محمود، آیین دادرسی کیفری، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد ...
جعفری لنگرودی، محمدجعفر، دایره المعارف حقوق، تهران، امیرکبیر، چاپ پنجم، ...
کاتوزیان، ناصر، اعتبار امر قضا وت شده در دعوای مدنی، ...
مرعشی شوشتری، محمدحسن، دیدگاههای نو در حقوق کیفری اسلام، انتشارات ...
الحر العاملی، محمدبن الحسن وسائل اشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه، ...
حلی (علامه)، حسن بن یوسف بی المطهر، مختلف الشیعه _ ...
خمینی، روح له.تحریرالوسیله، دفتر نشر آثار حضرت امام، قم، 1375. ...
شیخ صدوق، محمدبن علی بن الحسین بی بابویه قمی، الخصال، ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران" توسط حمیدرضا بصیرجعفری، کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی نقش مدیریت انقلاب اسلامی در هندسه قدرت نظام جهانی (مدیریت، سیاست، اقتصاد، فرهنگ، امنیت، حسابداری) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله نظام دلایل معنوی، فقه امامیه، حقوق موضوعه، علم قاضی، تکنولوژی اثبات جرم هستند. این مقاله در تاریخ 8 آذر 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2754 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که نظام های ادله اثبات دعوا و جرم در سیستم قضایی جهان سه دسته اند. نظام ادله قانونی، نظام ادله وجدانی یا معنوی و نظام ادله مختلط. در جمهوری اسلامی ایران نظامات ادله اثبات جرم با توجه به مبانی فقه امامیه مختلط است. یعنی دست قاضی را جهت وصول به حقیقت بازگذاشته و علم قاضی از جایگاه خاصی برخوردار است اما ... . برای دانلود فایل کامل مقاله نظام دلایل معنوی در فقه امامیه و حقوق کیفری ایران با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.