سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICPEEE02_113

Index date: 29 November 2015

نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران abstract

یکی از موانع تحقق و صدورحکم قصاص نفس، قتل در فراش موضوع ماده 630 قانون مجازات اسلامی( کتاب پنجم- تعزیرات ، مصوب 1375) است که از دیدگاه حقوق جزا و جرم شناسی حکم این مواده را می توا ن با یکی از تأسیسات جزایی یعنی «عوامل رافع مسئولیت کیفری» یا «عوامل موجهه جرم» یا «معاذیر قانونی» قابل توجیه دانست. یکی از موادی که پس از گذشت 18 سال از پیروزی انقلاب وارد قلمرو حقوق جزا شده ماده 630 ق.م.ا مصوب 1375 تحت عنوان «قتل در فراش» است. براستی با توجه به احتمال سوء استفاده زیاد از این جواز قانونی و در واقع رهنمود قانونگذار چه مصلحت و منفعت مهمی در احیاء این ماده قانونی پس از متروک شدن آن برای جامعه وجود داشت؟ درحالی که می دانیم حتی با نبودن این چراغ سبز قانونگذار نیز دستگاه قضایی همواره مواجه با مشکل قتل های ناموسیمخصوصاً در برخی از مناطق جنوبی کشور بوده که مردان با کمترین شکی همسر، خواهر و دختر خود را به قتول میرساندند و چون کسی هم شاکی نبوده است هیچ مجازاتی برای قاتل در نظر گرفته نمی شد. همین امر موجب افزایش ایننو قتل ها می گردید، بدون اینکه کسی حتی ملزم به اثبات موضوع باشد. حال با چنین زمینه فرهنگی و اجتماعی چهضرورتی در کار بوده است که در یک جامعه ای که با یک نظام قضایی مشخص اداره می شود و اثبات جرائم و اعمالمجازات باید بوسیله محاکم انجام گیرد با وضع ماده 630 اجازه تشخیص جرم و اجرای مجازات یعنی ارتکاب قتل را بهافراد بدهد؟ ماده 630 ق.م.ا اشعار می دارد: «هر گاه مردی همسر خود را در حال زنا با مرد اجنبی مشاهده کند و علم به تمکین زنداشته باشد می تواند در همان حال آنان را به قتل برساند و در صورتی که زن مکره باشد فقط مورد را می تواند به قتلبرساند. حکم ضرب و جرح نیز در این مورد مانند قتل است» ماده مزبور در پی ماده 625 به بعد قانون مجازات اسلامی که در مقام بیان جواز قتل و جرح ارتکابی در جهت دفاع مشروع می باشد بیان شده است و اینکه آیا می توانید نوعی اشارهبه دفا محسوب شدن این عمل از ناموس تلقی گرد محل بحث است.از زشت ترین قتل ها می توان به قتل های خانوادگی اشاره نمود که غالباً در آن افراد با روابط خویشاوندی نسبی یا سببینزدیک، اقدام به قتل یکدیگر می نمایند.«قتل در فراش» یکی از موضوعات مهم در حقوق کیفری ایران است. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که با حیات انسان ارتباط دارد. مفاد و مفهوم این حکم در بسیاری از کتب فقهی آمده است که در این تحقیق این موضوع مورد نقد وبررسی قرار گرفته و راهکارهایی برای اصلاح ماده قانونی آن پیشنهاد می گردد.

نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران Keywords:

نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران authors

محمد حسن جوادی

استادیار گروه فقه و حقوق اسلامی دانشگاه ارومیه

محمدجواد پورحسینی

دانشجوی دکتری Ph.D فقه و حقوق اسلامی دانشگاه ارومیه و عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
انتشارات قوه قضائیه، بهار 1380, -2 ...
زراعت، عباس، شرح قانون مجازات اسلامی، نشر فیض، تهران، .1377 ...
سپهوند، امیرخان، تقریرات در س حقوق جزای اختصاصی، جلد دوم، ...
صبری، نورمحمد، تحلیل ماده 630 ق.م.ا، ماهنامه دادگستری، شماره 4، ...
گلدوزیان، ایرج، حقوق جزای اختصاصی، چاپ دهم، انتشارات دانشگاه تهران، ...
گلدوزیان، ایرج، حقوق جزای عمومی ایران، چاپ دهم، انتشارات دانشگاه ...
گلدوزیان، ایرج، محشای قانون مجازات اسلامی، چاپ سیزدهم، انتشارات مجد، ...
مرتضوی، سید فتاح، شرح قانون مجازات اسلامی(مبانی فقهی)، چاپ اول، ...
میر حسینی، سید حسن، سقوط قصاص، چاپ اول، انتشارات خط ...
هاشمی، سیدحسین، مجله کتاب زنان، تهران، شماره .1387، 23 ...
لنگرودی، محمد جعفر، ترمینولوژی حقوق، چاپ نهم، انتشارات گنج دانش، ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران" توسط محمد حسن جوادی، استادیار گروه فقه و حقوق اسلامی دانشگاه ارومیه؛ محمدجواد پورحسینی، دانشجوی دکتری Ph.D فقه و حقوق اسلامی دانشگاه ارومیه و عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی نقش مدیریت انقلاب اسلامی در هندسه قدرت نظام جهانی (مدیریت، سیاست، اقتصاد، فرهنگ، امنیت، حسابداری) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله قتل ، فراش ، قصاص نفس ، تجری ، اججبی ، قتل مظلومانه ، تعزیر هستند. این مقاله در تاریخ 8 آذر 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2405 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که یکی از موانع تحقق و صدورحکم قصاص نفس، قتل در فراش موضوع ماده 630 قانون مجازات اسلامی( کتاب پنجم- تعزیرات ، مصوب 1375) است که از دیدگاه حقوق جزا و جرم شناسی حکم این مواده را می توا ن با یکی از تأسیسات جزایی یعنی «عوامل رافع مسئولیت کیفری» یا «عوامل موجهه جرم» یا «معاذیر قانونی» قابل توجیه دانست. یکی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله نگرشی تحلیلی بر قاعده قتل در فراش در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران با 27 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.