سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,688

This Paper With 13 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCKIA01_020

Index date: 16 February 2016

بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی abstract

در افق تاریخ بشر، قدمت جلدسازی و صحافی همپای ساخت و نگارش کتاب ها تخمین زده شده که به منظور حفاظت و همین طور آذین کتاب انجام می شده است. هنرمندان مسلمان برای ایجاد نقوش با ساده ترین ابزار، هنرنمایی خود را آغاز کرده و با تفکر و خلاقیت، سعی در پیچیدگی و بالا بردن تنوع در نقوش نمودند. با نگاهی گذرا به جلدهای اولیه اسلامی (که غالباً از دوره سلجوقی به بعد در دسترس است) می توان مشاهده کرد که جلدهای هندسی وجود دارند که در دسته بندی جلدهای ضربی قرار می گیرند که گویا با وجود نقوش پرکار و واحد، از یک قالب بزرگ در اجرای آن استفاده نشده و تمامی سطح جلد با تک نقش های کوچک و ریز تبدیل به نقشی یکپارچه و هماهنگ گردیده و گاهی این نقوش ظریف به بافت تمامی سطح متن و حاشیه تبدیل شده است. در جلدهای هندسی دوران سلجوقی، موارد متعددی از این جلدها دیده می شود که نمونه هایی از آنها امروزه در آستان قدس رضوی به عنوان یکی از بزرگ ترین و مهم ترین مراکز آثار نفیس نگهداری می گردد. در میان منابع علمی و پژوهشی که در زمینه کتاب آرایی ایران موجود است، تاکنون پژوهش خاصی در زمینه روش نقش کوبی و نقوش آن صورت نگرفته است. از این رو، فقدان پژوهشی مستقل در زمینه این ابزار و تکنیک، ضرورت شناخت و تشخیص را در این هنر کاربردی ایجاد می کند تا با شناسایی این نقوش و تکنیک ها بتوان درصدد گسترش و توسعه نقوش و توجه به جنبه های دیگر این فن و هنر داشت. لذا هدف اصلی این مقاله، معرفی و شناخت تکنیک نقش کوبی در جلدهای چرمی دوران سلجوقی تا تیموری به عنوان نوع خاصی از روش جلدسازی ایرانی است که تاکنون به صورت مجزا و مدون به آن پرداخته نشده است.

بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی Keywords:

بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی authors

فاطمه اخوان

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هنر اسلامی- دانشکده هنر دانشگاه شاهد-تهران.

فهیمه نوری دهنوی

کارشناس ارشد رشته صنایع دستی. دانشگاه غیرانتفاعی سوره. مدرس دانشکده غیرانتفاعی الزهرا و فردوس مشهد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
احسانی، محمد تقی.(1368). جلدها و قلمدان ها. تهران: امیرکبیر. ...
دروش، فرانسوا.(383 1). جلد و جلد سازی. (ترجمه: سید محمد ...
رستمی، مصطفی.(1392). جلد سازی ایرانیان. تهران : موسسه تالیف، ترجمه ...
صفری آق‌قلعه -علی .جلدهای رسمی (دوره سلجوقی و مغول) مرکز ...
مایل هروی، نجیب، (1372). کتاب آرایی در تمدن اسلامی . ...
محمد لوی عباسی، شیرین. (1385). واژه نامه توصیفی صحافی سنتی. ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی" توسط فاطمه اخوان، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هنر اسلامی- دانشکده هنر دانشگاه شاهد-تهران.؛ فهیمه نوری دهنوی، کارشناس ارشد رشته صنایع دستی. دانشگاه غیرانتفاعی سوره. مدرس دانشکده غیرانتفاعی الزهرا و فردوس مشهد نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی همایش ملی نقش خراسان درشکوفایی هنر اسلامی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله شیوه نقش کوبی، جلد، جلدهای دوره سلجوقی، آستان قدس رضوی هستند. این مقاله در تاریخ 27 بهمن 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1688 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در افق تاریخ بشر، قدمت جلدسازی و صحافی همپای ساخت و نگارش کتاب ها تخمین زده شده که به منظور حفاظت و همین طور آذین کتاب انجام می شده است. هنرمندان مسلمان برای ایجاد نقوش با ساده ترین ابزار، هنرنمایی خود را آغاز کرده و با تفکر و خلاقیت، سعی در پیچیدگی و بالا بردن تنوع در نقوش نمودند. با ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی شیوه نقشکوبی بر جلدهای دوره سلجوقی با تأکید برنمونههای موجود در آستان قدس رضوی با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.