سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 5,047

This Paper With 10 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCKIA01_031

Index date: 16 February 2016

مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران abstract

مدرسه غیاثیه خرگرد یکی از مهمترین بنا های تاریخی عهد تیموری است که از لحاظ هیئت ساختمانی، تزیینات و فنون طاق زنی بدیع آن بارز و بی نظیر است. بانی مدرسه پیر احمد خوافی وزیر شاهرخ تیموری است. در این بنا امضاء دو تن معمار یعنی قوام الدین و غیاث الدین شیرازی وجود دارد. معمار اولی طبق کتیبه موجود پیش از اتمام بنا درگذشته است. ساختمان مدرسه نوع عالی مسجد و مدرسه چهار ایوانی است.نمای بیرون مدرسه طوری طرح ریزی شده که از همه طرف دیده شود، جبهه اصلی نما رو به سمت شمال شرق است.مدرسه دارای یک ساختمان ورودی است در پس آن حیاطی است که با حجره های خوابگاهی طلاب احاطه شده است. دهانه های دو طرف ایوان ورودی به تالار های جانبی می روند که در سمت چپ آن جماعت خانه و در سمت راست مسجد و محراب آن قرار دارد. در سقف هر کدام از این اتاق های بزرگ یک برجک نورگیر هشت ضلعی ساخته شده است که نور را به داخل هدایت می کند. قوسهای تزیینی، کاربندی ها، گچبری ها و نقاشی فضای داخلی این تالار ها شگفت انگیز است.در هر ضلع حیاط مدرسه چهار حجره مسکونی در دو طبقه وجود دارد. هر حجره طاقچه های انباری و لوله باد گیر جهت تهویه دارد. در تزیین بیرونی و داخلی بنا، تزیینات گوناگون از هنر معماری ایرانی نظیر آجر کاری و آجر چینی، کاشی کاری معرق، گچ بری، کار بندی و رسمی بندی، مقرنس کاری، کتیبه نگاری همراه بانقش های بدیع و دقیق هندسی بکار رفته است. این نوع تزیینات در کنار معماری حساب شده بنا، مجموعه کاملاً بی نظیر و هماهنگی را از سازندگان آن به یادگار گذاشته است که جلوه ای بی نظیر از شکوه معماری عهد تیموری در ایران است.

مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران Keywords:

مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران authors

غلامحسین رحیم زاده

دکتری تاریخ هنر و عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
بلر، شیلا - بلوم، یاتان - هنر و معماری اسلامی ...
حسینی، سید محسن-خواجه‌ربیع، بنیاد پژوهش‌های اسلامی -مشهد، .1387 ...
کیانی محمد یوسف، تزیینات وابسته به معماری ایران دوره اسلامی ...
گلمبک، لیزا- ویلبر، دونالد - معماری تیموری در ایران و ...
ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد. ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران" توسط غلامحسین رحیم زاده، دکتری تاریخ هنر و عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی همایش ملی نقش خراسان درشکوفایی هنر اسلامی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تزیینات معماری ایران،معماری عهدتیموری، مدرسه غیاثیه خرگرد، قوام الدین شیرازی، غیاث الدین شیرازی هستند. این مقاله در تاریخ 27 بهمن 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 5047 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که مدرسه غیاثیه خرگرد یکی از مهمترین بنا های تاریخی عهد تیموری است که از لحاظ هیئت ساختمانی، تزیینات و فنون طاق زنی بدیع آن بارز و بی نظیر است. بانی مدرسه پیر احمد خوافی وزیر شاهرخ تیموری است. در این بنا امضاء دو تن معمار یعنی قوام الدین و غیاث الدین شیرازی وجود دارد. معمار اولی طبق کتیبه موجود پیش ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مدرسه غیاثیه خرگرد، جلوهای از شکوه معماری عهد تیموری در ایران با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.