سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن

Publish Year: 1387
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 7,287

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CNGCONF01_032

Index date: 8 December 2007

مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن abstract

از سال 1940 میلادی، استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت وسایل نقلیه مطرح گشت . روند استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت وسایل نقلیه در سالهای اخیر رشد خوبی داشته است، به گونهای که در سال 2008 میلادی حدود 8 میلیون وسیله نقلیه گاز سوز در سطح دنیا در حال تردد هستند . از همان سالهای ابتدای بحث استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت وسایل نقلیه، بحث چگونگی استفاده و ذخیرهسازی این گاز مطرح شد . روشهای گوناگونی در مورد نحوه استفاده از گاز طبیعی پیشنهاد گردید که از مهمترین این روشها میتوان به دو نوع سوخت گاز طبیعی مایع (LNG) و گاز طبیعی فشرده (CNG) اشاره نمود . در سالهای اخیر روش نوینی جهت ذخیره گاز طبیعی ابداع گردیده است که دارای مزایای بیشتری نسبت به دو روش قبلی میباشد . این روش جدید جذب گاز طبیعی با کربن فعال و نگهداری آن با فشار 21C و فشار 3.5MPa در مخازن استوانهای مخصوص میباشد . این مخازن شامل چندین استوانه میباشد که توسط مونولیتهای کربن فعال پر میشوند . گاز طبیعی را در فشار مخصوص 3.5MPaو دمای 21c به این مخازن تزریق مینمایند . در این مقاله به بررسی مخازن ANG و نحوه ذخیرهسازی گاز در آن میپردازیم . همچنین به بررسی مزایای استفاده از این مخازن نسبت به مخازن CNG خواهیم پرداخت . در ادامه به بررسی خود مخازن از لحاظ جنس ، اجزاء ، ابعاد، نحوه اتصالات و ساختار مخازن ANG خواهیم پرداخت . در انتها نیز به بررسی تستهای تأییدی این مخازن که براساس استانداردهای ANSI/ CSA NGV2 انجام گرفته است، خواهیم پرداخت . لازم به ذکر است طراحی وانجام تستهای تاییدی این مخازن در کمپانی خودرو سازی هندا ) ) HONDA صورت گرفته است

مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن Keywords:

گاز طبیعی جذبی , مخازن , ANG کربن فعال , اتصال قطعات مخازن , استاندارد ANSI/CSA NGV2 - تستهای ایمنی

مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن authors

محمود فرزانه گرد

دانشگاه صنعتی شاهرود ، گروه مکانیک

مهدی دیمی دشت بیاض

دانشگاه صنعتی شاهرود ، گروه مکانیک

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Advanced Clean Energy Vehicle Project , Report from 1997 to ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن" توسط محمود فرزانه گرد، دانشگاه صنعتی شاهرود ، گروه مکانیک؛ مهدی دیمی دشت بیاض، دانشگاه صنعتی شاهرود ، گروه مکانیک نوشته شده و در سال 1387 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس ملی CNG پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله گاز طبیعی جذبی – مخازن – ANG کربن فعال – اتصال قطعات مخازن – استاندارد ANSI/CSA NGV2 - تستهای ایمنی هستند. این مقاله در تاریخ 17 آذر 1386 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 7287 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که از سال 1940 میلادی، استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت وسایل نقلیه مطرح گشت . روند استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت وسایل نقلیه در سالهای اخیر رشد خوبی داشته است، به گونهای که در سال 2008 میلادی حدود 8 میلیون وسیله نقلیه گاز سوز در سطح دنیا در حال تردد هستند . از همان سالهای ابتدای بحث ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مخازن گاز طبیعی جذبی (ANG) ، نسل جدید مخازن سبک وزن با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.