بررسی رابطه اخلاق کاری و رضایت شغلی بر تعهد سازمانی کارکنان بانک ملی
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 898
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MCED02_177
تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1395
Abstract:
اخلاقیات در کار، زیر بنای اساسی برای کسب و کار می سازد که بهبود وضعیت کاری از طریق آن میسر می گردد . از سویی دیگر رضایت شغلی از عوامل مهم افزایش بهره وری، دلسوزی کارکنان نسبت به سازمان، تعلق و دلبستگی آنان به محیط کار و افزایش کمیت و کیفیت کار بر قراری روابط خوب و انسانی در محل کار، ایجاد ارتباطات درست بالا بردن روحیه و ایجاد علاقه به کار و افزایش تعهد است این مطالعه موجب فهم، پیش بینی و درک بهتر از رفتارهای انسانی می شود و به ما توانایی تحلیل رابطه ی موجود میان اخلاق کاری و رضایت شغلی کارکنان و تاثیر آن بر تعهدسازمانی را می دهد. . همچنین مدیران را از دلایل ایجاد محیطی برای افزایش اخلاق کاری و رضایت شغلی که می تواند موجب تعهد کارمندان به سازمان و درنتیجه کارایی بیشتر آنان گردد، آگاه می کند. . هدف از نگارش این مقاله مشخص کردن میزان تاثیرگذاری اخلاق کاری و رضایت شغلی کارکنان بر تعهد کارکنان سازمانی می باشد. این تحقیق به صورت یک مطالعه ی مقطعی در قلمروی مکانی بانک ملی ایلام انجام گرفت. پرسشنامه ها توزیع شده و مصاحبه هایی با مدیران سازمان های تحت بررسی انجام گرفت. با استفاده از جدول مورگان مجموع 196 نفر از کارکنان بانک ملی به صورت تصادفی از میان تقریبا 400 کارمند بانک های ملی ایلام انتخاب شدند. تمام اندازه گیری ها با استفاده از مقیاس پنجگانه ی لیکرت )که در آن 1 کاملاً مخالف و 5 کاملاً موافق است( انجام شده و ابزار آماری ارتباط میان جایگاه های اسپیرمن نیزبرای آزمایش فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که ضریب همبستگی میان ابعاد اخلاق کاری و رضایت شغلی بر تعهد سازمانی برابر 0.909 می باشد. همچنین مقدار ضریب تعیین برابر 0.825 می باشد. با توجه به نتایج حاصل می توان بیان کرد که با توجه به ضریب همبستگی بالای بدست آمده و همچنین ضریب تعیین می توان نتیجه گرفت که ابعاد اخلاق کاری و رضایت شغلی بر تعهد سازمانی تاثیر گذار می باشند.
Keywords:
Authors
محمدرضا بابائی
استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، تهران، ایران
عبدالله کریمی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت ، دانشگاه آزاد واحد الکترونیکی ، تهران ، ایران
یوسف فخیمی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت ، دانشگاه آزاد واحد الکترونیکی ، تهران ، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :