بررسی ریتم در نقوش سفالینه های کتیبه ای نیشابور و کاربرد آن در طراحی محصولات گرافیکی تبلیغاتی و تزیینی abstract
ظروف سفالین به عنوان سندی ماندگار از گذشتگان در ییش رویمحققین قرار گرفته شده که نقوش و رنگ و ساختار آنها حاویاطلاعاتی سرشار از روزگار تولید آنها می باشد. دربین این آثار آنچه ازحیث عناصر ریتمیک شایان توجه است، آثار ستفالین نیشابور حائزاهمیت است.
ریتم به عنوان عنصری در هنر تجسمی معنایی تصویریدارد و عبارت است از تکرار، تغییر و حرکت عناصر بصری در فضایتجسمی و یک عنصر تصویری ضرب آهنگ بصری را به وجود میآورد که می تواند اثر مثبتی در طراحی های تزئینی که مخصوصاامروزه متقارن شده اند داشته باشد. در این مقاله که با استفاده ازروش اسنادی – تاریخی و مطالعه منابع معتبر کتابخانه ای و مقالاتمرتبط با موضوع و مطالعه ی تصویری نمونه هایی از ثار موزه هایداخل و خارج کشور بصورت تحلیلی - توصیفی و با روش نمونه گیریطبقه ای انجام گرفته است؛ با توجه به نواقص موجود در طراحیهای گرافیکی معاصر و دوری از فرهنگ و عناصر تصویری غنی ایرانیسعی بر آن شده است ضمن بررسی
ریتم در این ثار، به ارائه مطلوبو الهام گرفته از سفالینه های نیشابور یرداخته شود. با فرض بر اینکهاین نقوش قابلیت کاربرد در طراحی محصولات گرافیکی تبلیغاتی وتزئینی را دارند روند طراحی ها انجام گرفته و در ییش رو می باشد.شایان ذکر است که طراحی های الهام گرفته از نقوش ایرانی میتواند بازتاب مناسبی از فرهنگ و هنر ایرانی باشد که در صورتکاربرد و توجه به آن، آیندگان از منابع مناسب و با درونمایه ایرانیبرخوردار خواهند بود. اهم یرسش های این مقاله عبارت اند از :1 . قابلیت های نقوش سفالینه های نیشابور تا چه میزان کاربردیمی باشد؟۲ . چگونه می توان فضای محصولات گرافیکی تبلیغاتی و تزئینی رابا رویکردهای سنگی اما به روز تطبیق داد؟