بررسی پدیده خشک سالی به عنوان عاملی مهم و تاثیرگذار بر عملکرد اکوسیستم های طبیعی(مطالعه موردی: حوزه آبخیز کرخه، خوزستان)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 530

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IALE02_063

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

Abstract:

در طی دهه های اخیر پدیده تغییر اقلیم در تمام نقاط زمین آثار متعدد و متفاوتی بر روی محیط زیست و اکوسیستم های طبیعی گذاشته است. از جمله آثار آن بر روی منابع آب های کره زمین می توان به وقوع خشک سالی های متعدد اشاره نمود. خشک سالی پیامدهای گوناگونی بر روی محیط زیست در طی قرون گذشته داشته است که سالانه خسارات زیادی به جوامع انسانی وارد نموده است. به منظور مدیریت بهتر این پدیده می توان با تدوین طرح های پایش خشک سالی، خسارات و صدمات ناشی از آن را مدیریت نمود و کاهش داد. یکی از راه کارهای مدیریت پدیده خشک سالی استفاده از شاخص های خشک سالی مناسب می باشد. تحقیق حاضر، به منظور تعیین وقایع خشک سالی اقلیمی با استفاده از دو شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و درصد بارش نرمال (PNI) در حوزه آبخیز کرخه انجام شده است. در این مطالعه از آمارهای بارش سه ایستگاه باران سنجی در حوضه کرخه، طی دوره ۵۴ ساله استفاده گردید. نتایج نشان داد که زمان وقوع پدیده خشک سالی با استفاده از هر دو شاخص SPI و PNI بر یکدیگر منطبق بود و در ایستگاه کاکا رضا سال های ۳۹-۳۸، ۴۶-۴۵، ۴۹-۴۸، ۸۸-۸۷، در ایستگاه چم انجیر سال های ۸۸-۸۷، ۸۹-۸۸، ۹۰-۸۹ و ۹۱-۹۰ و در ایستگاه سراب صید علی سال های ۷۹-۷۸، ۸۰-۷۹ و ۸۱- ۸۰، این پدیده در کلاس شدید به وقوع پیوسته بود. همچنین در مقایسه نتایج حاصل از دو شاخص، شاخص PNI از همبستگی بالاتری با دادههای بارش ماهانه برخوردار بود و به عنوان شاخص مناسب تر تشخیص داده شد.

Authors

مریم دائمی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هم زیستی با بیابان - مرکز تحقیقات بین المللی بیابان – دانشگاه تهران

امیر رضا کشتکار

استادیار گروه آموزشی مدیریت مناطق بیابانی - مرکز تحقیقات بین المللی بیابان – دانشگاه تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :