بررسی برخی از شرایط رویشگاهی گیاه Halostachys belangeriana در پلایای دامغان

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,004

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IENC01_119

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

Abstract:

هدف از این تحقیق بررسی شرایط رویشگاهی گونه مرتعی مارونگ یاHalostachys belangeriana در شمال کویر حاج علی قلیپلایای دامغان است. مارونگ گیاهی است شور روی و علوفه ای کهدر حفاظت خاک و جلوگیری از تخریب آن در حاشیه پلایا و اراضیمرطوب کویری نقش موثری را ایفا می کند. ابتدا با بازدید صحراییمحدوده پراکنش این گونه در شمال دریاچه کویری حاج علی وجنوب روستای حسن آباد شناسایی و بر روی نقشه توپوگرافیمشخص، وشیب، جهت و ارتفاع رویشگاه آن مشخص گردید. نمونهبرداری از پوشش گیاهی در 10 پلات 2*1 به روش تصادفی-سیستماتیک انجام شد. در داخل پلاتها، لیست گونه های گیاهیموجود و درصد پوشش تاجی هر یک ا ز گونه ها مشخص گردید . درداخل پلات ها، به صورت یکی در میان در پای گیاه پروفیل حفر شده واز عمق 50-0 سانتی متری خاک (متوسط عمق ریشه دوانی) نمونه برداری شد. در نمونه های خواک خصوصیا بافت، درصد آهک،درصد گچ، درصد ماده آلی، اسیدیته ،هدایت الکتریکی و نسبت جذبسدیم اندازه گیری شد. نتایج حاصل از مطالعه شرایط رویشگاهیگونه مارونگ در پلایای دامغان نشان داد که گونه مارونگ بر رویرخساره منطقه مرطوب تیپ کویر واحد پلایا قرار گرفته است. اینگونه مقاوم به اقلیم فراخشک سرد منطقه است و در مناطق مسطح وشیب های جنوبی با ارتفاع 1060 تا 1070 متر دیده می شود. خاکرویشگاه این گونه تا عمق 50 سانتی متری (عمق متوسط ریشهدوانی) دارای بافت لوم ماسه ای، خیلی شور و قلیایی با آهکنسبتا زیاد و نسبت جذب سدیم بالا، موادآلی کم، مرطوب با سطحآب زیرزمینی بالا (در بیشتر ایام سال کمتر از یک متر)، می باشد.بر اساس نتایج حاصل، می توان با حفظ و توسعه این گونه در مناطقمرطوب و شور حاشیه پلایاها که به دلیل شرایط نامساعد اقلیمی وخاکی عملا بیشتر گونه ها قابلیت استقرار ندارند، علوفه وجود دارد،دام ها را در اواخر پاییز و زمستان که مشکل کمبود علوفه وجود دارد،تامین کرد. همچنین این گونه می تواند از فرسایش بادی و تخریبخاک در فصولی که سطح سفره آب زیرزمینی پایین و در نتیجهخاک خشک و در معرض فرسایش بادی قرار دارد، جلوگیری کند.

Keywords:

گونه مارونگ , خاک شور قلیا , منطقه مرطوب , کویرحاج علی قلی دامغان

Authors

شیما نیکو

استادیار دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • آذرنیوند، ح. 1369. بررسی پوشش گیاهی و خاک در رابطه ...
  • اسدی م، 1380. فلور ایران شماره 38، تیره ، Chenopo ...
  • تیمور زاده دودران، ع. 1359. بررسی و مطالعه پوشش گیاهی ...
  • عصری ی، 1377. پوشش گیاهی شوره زارهای دریاچه ارومیه، انتشارات ...
  • مقیمی ج، 1384. معرفی برخی گونه های مهم مرتعی. انتشارات ...
  • [ء] نیکو، ش. 1390. ارزیابی پتانسیل بیابانزایی بر اساس روش ...
  • نمایش کامل مراجع