سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335)

Publish Year: 1387
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,253

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ZTSIC01_031

Index date: 9 August 2008

تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335) abstract

شهرنشینی محصول و پیامد تلاش برای اقتصادی تر شدن سکونت و فعالیت انسانی تلقی شده و به عنوان پدیده ای رو به رشد در ابعاد وسیع به باز توزیع فضایی جمعیت جهان پرداخته است. نیروی نهفته در این فرایند که تمایل به تمرکز و تجمیع بو یژه در کشوره ای در حال توسعه دارد، شیوه سکونت و شکل گیری سنتی سکونتگاهها را دگرگون ساخته است. چنین پدیده ای سطح و حجم شهرنشینی و روستا نشینی را در منطفه زاگرس مخصوصا طی نیم قرن اخیر دچار تحولات اساسی کرده است . به طوریکه میزان شهرنشینی و روستا نشینی این منطقه از 17/88 و 82/12 درصد در سال 1335 به ترتیب به 61 و 39 درصد در سال 1385 رسیده است. تحقیق حاضر با طرح این پرسش اساسی که مهمترین عوامل تحولات شهرنشینی و روستانشینی در منطقه زاگرس کدامند و این تحولات با چه ساز و کارهایی همراه بوده است؟ از طریق مطالعات اسنادی و به شیوه تحلیلی-تطبیقی از طریق مقایسه زمانی و مکانی ، تغییر و تحولات به عمل آمده در سطح و حجم شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس را در دروه مذکور مورد مطالعه قرار داده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تحولات به عمل آمده به طور عمده برآیند فرآیندهای زیر می باشد: حرکت انبوه مردم از سکونتگاههای روستایی به شهرها به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و طبیعی افزایش تعداد سکونتگاههای شهری( 96 شهر در طول 50 سال) از طریق تبدیل روستاها به شهر به دلیل تصمیمات سیاسی دولت و افزایش جمعیت روستاهای بزرگ افزایش طبیعی جمعیت ساکن در شهرها و گسترش فیزیکی شهرها و ادغام سکونتکاههای روستایی مجاور در فضای شهر.این تحول یا به بیانی عوامل چهارگانه مذکور نه به تنهایی و نه بگونه یک سویه عمل کرده اند، بلکه در پیوند ی عمیق با یکدیگر و متاثر از نیروهای دافعه درون روستاها و نیروهای جاذبه شهرها صورت گرفته است.

تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335) Keywords:

تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335) authors

حامد قادرمزی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

مریم افشاری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی از دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
احسن، مجید، (1382)، مجموعه قوانین و مقررات شهرسازی، جلد اول، ...
احمدیان، محمد علی، (1374)، رابطه شهر و روستا و سیر ... [مقاله ژورنالی]
حبیبی، سید محسن، (1381)، نقش و جایگاه مجموعه های زیستی ...
حسامیان، فرخ، (1377)، شهرنشینی مرحله گذار، شهرنشینی در ایران، انتشارات ...
قادرمزی، حامد، (1385)، شبکه های منطقه ای؛ نگرشی نو به ...
مرکز آمار ایران، سالنامه آماری استان کردستان، سال های 1345، ...
مرکز آمار ایران، سالنامه آماری کل کشور، سال های 1335، ...
مرکز آمار ایران، (1385)، _ فایل اطلاعات جمعیتی کل کشور ...
نظریان، اضغر، (1381)، شهرهای جهان آینده: کانون فاجعه انسانی یا ...
یاسوری، مجید، (1384)، سیاستگذاری منطقه ای و چگونگی نابرابری در ...
Human Development Index report, 2002, United Nation Development Program (UNDP), ...
Kirk, M, (2004), Ensuring Efficient Land Management in peri-urban Areas, ...
Meier, G. N. (1097), Leading Issues in Economic Devel opment, ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335)" توسط حامد قادرمزی، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور؛ مریم افشاری، کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی از دانشگاه تربیت مدرس نوشته شده و در سال 1387 پس از تایید کمیته علمی کنفرانس بین المللی سکونتگاههای سنتی زاگرس پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله منطقه زاگرس، شهرنشینی، روستانشینی هستند. این مقاله در تاریخ 19 مرداد 1387 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2253 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که شهرنشینی محصول و پیامد تلاش برای اقتصادی تر شدن سکونت و فعالیت انسانی تلقی شده و به عنوان پدیده ای رو به رشد در ابعاد وسیع به باز توزیع فضایی جمعیت جهان پرداخته است. نیروی نهفته در این فرایند که تمایل به تمرکز و تجمیع بو یژه در کشوره ای در حال توسعه دارد، شیوه سکونت و شکل گیری سنتی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تحلیل تطبیقی تحولات شهرنشینی و روستانشینی منطقه زاگرس در نیم قرن اخیر (1385-1335) با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.