سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 795

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CJLP01_079

Index date: 27 April 2017

تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح abstract

خانواده وزوجیت که زیباترین آفرینش خالق است برای شکل گیری وپایداری نیازمند قوانینی است واین قوانین کامل وجامع دردین مبین اسلام وجود دارد ازجمله این قوانین احقاق حقوق زوجه است وپرداخت نفقه وتامین معاش همسر از مهم ترین آنهاست.انفاق ازجمله قوانینی است که در تمکن از پرداخت آن میان علماء اختلاف است برخی از علما معتقدندانفاق جزقواعد امره می باشد اما امروزه برخی از علماء این نظر را دارند که انفاق از قواعد تکمیلی است که طرفین می توانند نسبت به میزان یا اسقاط آن به توافق برسند. باید توجه داشت که در هنگام ازدواج، تمکن زوج نسبت به ادای نفقه شرط صحت ازدواج نیست، کما اینکه به نظر مشهور فقها چنین تمکنی دخالت در صدق کفو شرعی نیز ندارد، بلکه منظور از کفو که در فقه مطرح گردیده دارا بودن شرایط مذهبی و اخلاقی است نه مسایل مادی ومالی، بنابراین چنانچه زوجه باتوجه به عدم تمکن مالی شوهر مبادرت به نکاح نماید،بی تردید حق استناد به این ماده را نخواهد داشت زیرا با توجه به اینکه زوجه خود اقدام به این امر نموده ، عجز زوج نسبت به پرداخت نفقه از مصادیق امساک به غیر معروف نمی باشد، مگر آنکه به حد عسرو حرج برسد که در این صورت میتواند از ماده 1130 استفاده کند و از نظر فقهی اقدام نمی تواند توجیه کننده ی حرج باشد زیرا حرج باضرر متفاوت است،اقدام به زیان مانع حمایت قاعده ی لاضرر است،ولی عسر وحرج که تعریف خاص خود را دارد از مفاهیمی است که رافع الزامات شرعیه می باشد و هیچ امری مانع آن نمی شود که خود بدان اقدام نموده است، ولی چنانچه زوج در هنگام ازدواج خود را به تمکن و یسار وانمود سازد و پس از آن معلوم گردد که ادای نفقه از همان اول عاجز بوده است . به نظر میرسد داخل در احکام ماده 1128ق.م می باشد ، به عبارت دیگر، ازموارد تدلیس و تخلف وصف است وزوجه حق خیار فسخ خواهد داشت،بنابراین می تواند به دادگاه مراجعه نموده و دادگاه نکاح آنرا فسخ نماید.

تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح Keywords:

تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح authors

ملیحه بلندیان کاشی

دانشجوی کارشناسی ارشد مبانی فقه و حقوق اسلامی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
اباذری فومشی، منصور، 1391، ترمینولوژی حقوق جزایی کیفری، چاپ دوم، ...
امامی، اسدالله، 1391، مختصر حقوق خانواده، چاپ 33، نشر میزان، ...
جعفری لنگرودی، محمدجعفر، 1378، مبسوط در ترمینولوژی حقوق، ج3، گنج ...
حلی، ابن ادریس محمد بن منصور بن احمد، کتاب السرائر، ...
حلی، محمد حسن، 1387ق، ایضاح الفوائد فی شرح اشکالات القواعد، ...
دادمرزی، سید مهدی، 1385، ترجمه تحریرالروضه فی شرح اللمعه، نشر ...
سعدی ا جیب، القاموس الفقهی لغه و اصطلاحا، ص358، در ...
شیرازی، ناصر مکارم، کتاب النکاح (مکارم)، 6 جلد، انتشارات مدرسه ...
عاملی، شهید ثانی، زین الدین بن علی مالک الهام الی ...
صدوق، محمد ابن علی، ابن بابویه 14155ق، المقع، نشر امام ...
کرکی، علی بن حسین، جامع المقاصد، فی شرح القواعد، چاپ ...
مشکینی، میرزا علی، مصطلحات الفقه، ص 544در یک جلد1428 ه ...
مظاهری آیت الله درس خارج فقه کتاب نکاح 91/8/16 ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح" توسط ملیحه بلندیان کاشی، دانشجوی کارشناسی ارشد مبانی فقه و حقوق اسلامی نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی کنفرانس ملی فقه، حقوق و روانشناسی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تمکن مالی، نفقه ، شرط ، اعسار ، نکاح هستند. این مقاله در تاریخ 7 اردیبهشت 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 795 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که خانواده وزوجیت که زیباترین آفرینش خالق است برای شکل گیری وپایداری نیازمند قوانینی است واین قوانین کامل وجامع دردین مبین اسلام وجود دارد ازجمله این قوانین احقاق حقوق زوجه است وپرداخت نفقه وتامین معاش همسر از مهم ترین آنهاست.انفاق ازجمله قوانینی است که در تمکن از پرداخت آن میان علماء اختلاف است برخی از علما معتقدندانفاق جزقواعد امره می باشد ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تحلیل و بررسی مبانی فقهی عدم شرطیت تمکن پرداخت نفقه در صحت نکاح با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.