سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 404

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICSAU04_1988

Index date: 2 August 2017

ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز abstract

کنترل کیفیت در روسازی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در گذشته برای کنترل کیفیت و آگاهی از وضعیت سازهایروسازی از روش مغزه گیری و روش های مخرب استفاده می شد که علاوه بر آسیب به روسازی و صرف هزینه های هنگفت،نقاط تحت پوشش آزمون بسیار اندک بودند و این مسیله در باند پرواز فرودگاه بسیار بغرنج تر نمود پیدا می کرد. بنابراینآزمون های غیر مخرب انقلابی عظیم در صنعت روسازی ایجاد نمود که به طور گسترده مورد استقبال قرار گرفت. در اینتحقیق با هدف بررسی وضعیت سازه روسازی و شناسایی لایه ضعیف در هر قسمت از طول باند پرواز فرودگاه اهواز،جهت تقویت و اصلاح موضعی محل ضعف روسازی و صرفه جویی در هزینه های مربوط، از آزمایش غیر مخرب با دستگاهHWD بر روسازی باند پرواز، استفاده شد. سپس طول باند پرواز با روش تفاضل تجمعی که توضیحات آن در پیوست J راهنمای طراحی روسازی AASHTO 1993 آورده شده است، به مقاطع همگن تقسیم گردید و هر مقطع به طور جداگانه با استفاده از نرم افزار Elmod5 و پارامترهای کاسه انحنا تحلیل گردید. پس از بررسی نتایج بر روی چهار مقطع همگنروسازی باند پرواز مشخص شد ضعیف ترین مقطع روسازی باند پرواز فرودگاه اهواز مقطع 3 است. علت ضعف روسازی دردو قطعه ابتدای باند، ضعف لایه آسفالتی، قطعه سوم وچهارم لایه اساس و بستر است. جهت کاهش هزینه ها و تقویتروسازی در هر مقطع باید بر لایه ضعیف آن مقطع متمرکز شود.

ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز Keywords:

ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز authors

مرضیه غافری

دانشجوی کارشناسی ارشد راه و ترابری دانشگاه شهید چمران اهواز

خسرو اویسی

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
برازوان، س.، قربانی، م.، بامداد، آ.، شورمیج، ا. مقایسه نتایج ... [مقاله ژورنالی]
Alavi, S., LeCates, J. F., & Tavares, M. P. Falling ...
Lu, Q., Ullidtz, P., Basheer, I., Ghuzlan, K., & Signore, ...
ELMOD 5 Quick Start Manual, . DYNATEST Software, Dynatest Consulting ...
Dore G, Zubeck HK. Cold regions pavement engineering., American Society ...
AASHTO Guide for Design of Pavement Structures : American Association ...
Gopalakrishnan, K., 2004. Performance analysis of airport flexible pavements subjected ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز" توسط مرضیه غافری، دانشجوی کارشناسی ارشد راه و ترابری دانشگاه شهید چمران اهواز؛ خسرو اویسی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله آزمون غیرمخرب، Elmod5, HWD، روسازی باند پرواز، پارامترهای کاسه انحنا هستند. این مقاله در تاریخ 11 مرداد 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 404 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که کنترل کیفیت در روسازی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در گذشته برای کنترل کیفیت و آگاهی از وضعیت سازهایروسازی از روش مغزه گیری و روش های مخرب استفاده می شد که علاوه بر آسیب به روسازی و صرف هزینه های هنگفت،نقاط تحت پوشش آزمون بسیار اندک بودند و این مسیله در باند پرواز فرودگاه بسیار بغرنج تر نمود پیدا می ... . برای دانلود فایل کامل مقاله ارزیابی وضعیت سازهای روسازی انعطاف پذیر باند پرواز با روش آزمون غیر مخرب- مطالعه موردی فرودگاه اهواز با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.