سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 562

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CMSII04_075

Index date: 5 September 2017

کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها abstract

دمای گاز حاصل از احتراق ورودی به توربین گاز بسیار بالا است که افزایش این دما موجب افزایش راندمان توربین می گرد. اما همین امر سبب صدمه دیدن پره ها و در نتیجه پایین آمدن کارایی و طول عمرتوربین می شود. برای رفع این مشکل، فرآیند خنک کاری روی پره های توربین صورت می گیرد تا دربرابر گاز بسیار داغ محافظت شوند. پیشرفت روز افزون توربین های گازی و افزایش راندمان کلی این توربین ها نیازمند بالا بردن راندمان خنک کاری این توربین ها می باشد، در نتیجه این صنعت نیاز به مدل جدید خنک کاری با راندمان بالاتر نسبت به مدل های قبل را به طور قابل ملاحظه ای احساس می کند. لذا در این مقاله با هدف کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها، عملکرد خنک کاری با بهترین روش و بالاترین راندمان، به صورت سه بعدی با روش حجم محدود بررسی شد که نتایج نشان داد مدل خنک کاری تراوشی طراحی شده راندمان بالاتری را نسبت به دیگر حالت های متداول در صنعت دارد.

کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها Keywords:

کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها authors

موسی قاسمی

کارشناسی ارشد ماشین آلان دوار، هماهنگ کننده استقرار مدیریت نوین نگهداری و تعمیرات، شرکت پالایش نفت آبادان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آبادان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آبادان، ایران

فردین راشدی

کارشناس ارشد، رییس اداره کل نگهداری و تعمیرات، شرکت پالایش نفت آبادان، آبادان، ایران

علیرضا باهری

استادیار، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دزفول، دزفول، ایران

محسن شکارزاده

کارشناسی ارشد مکانیک، سرپرست ارشد نوبتکار آسیاب های کشت و صنعت امیرکبیر، اهواز، ایران

مقاله فارسی "کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها" توسط موسی قاسمی، کارشناسی ارشد ماشین آلان دوار، هماهنگ کننده استقرار مدیریت نوین نگهداری و تعمیرات، شرکت پالایش نفت آبادان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آبادان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آبادان، ایران؛ فردین راشدی، کارشناس ارشد، رییس اداره کل نگهداری و تعمیرات، شرکت پالایش نفت آبادان، آبادان، ایران؛ علیرضا باهری، استادیار، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دزفول، دزفول، ایران؛ محسن شکارزاده، کارشناسی ارشد مکانیک، سرپرست ارشد نوبتکار آسیاب های کشت و صنعت امیرکبیر، اهواز، ایران نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی چهارمین کنفرانس ملی سیستم های مکانیکی و نوآوری های صنعتی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله توربین گاز، پره، احتراق، روش حجم محدود هستند. این مقاله در تاریخ 14 شهریور 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 562 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که دمای گاز حاصل از احتراق ورودی به توربین گاز بسیار بالا است که افزایش این دما موجب افزایش راندمان توربین می گرد. اما همین امر سبب صدمه دیدن پره ها و در نتیجه پایین آمدن کارایی و طول عمرتوربین می شود. برای رفع این مشکل، فرآیند خنک کاری روی پره های توربین صورت می گیرد تا دربرابر گاز بسیار داغ ... . برای دانلود فایل کامل مقاله کاهش دمای گاز ورودی به توربین گاز به منظور جلوگیری از صدمه دیدن پره ها با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.