سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارزیابی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان با استفاده از مدل های AHP و TOPSIS (شهرستانهای زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار)

Publish Year: 1396
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 632

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_GRAR-3-8_004

Index date: 18 August 2018

ارزیابی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان با استفاده از مدل های AHP و TOPSIS (شهرستانهای زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار) abstract

در کشورهای جهان سوم تمرکز شدیدی بین مناطق وجود دارد که باعث عدم تعادل شده است. درنتیجه این سیاست، تعداد محدودی از مناطق توسعه می یابند و سایر مناطق به صورت حاشیه ای عمل می نمایند. ایجاد توازن و هماهنگی در سازماندهی شهری، از مصادیق بارز توسعه یافتگی به شمار می رود. در این مطالعه برای شناسایی وتعیین رتبه توسعه یافتگی ۴ شهرستان زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار؛ با استفاده از آخرین اطلاعات سالنامه آماریاستان (سال ۱۳۹۰) ۱۵ شاخص در بخش های کشاورزی، آموزشی و بهداشت و درمان موردمطالعه قرارگرفته است.هدف از این مطالعه، ارزیابی سطح توسعه شهرستان های بزرگ استان است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی استو با استفاده از آمار، مقایسه ای بین ۴ شهرستان انجام شده است. وزن شاخص ها با بهره گیری از روش AHPتعیین شد، سپس سطح توسعه ای ۴ شهرستان به تفکیک ۳ بخش، با روش TOPSIS رتبه بندی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در بخش های آموزشی و بهداشت و درمان، زاهدان رتبه اول را داراست و در بخش کشاورزی نیز زابل در سطح اول قرار دارد. همچنین چابهار در بخش های بهداشت و درمان و کشاورزی و ایرانشهر در بخش آموزشی کمتر از دیگر شهرستان ها توسعه یافته اند. تحلیل نتایج نشان میدهد که امکانات و خدمات به صورت هماهنگ و متعادل در سطح استان پخش نشده و از پتانسیل های موجود استان استفاده کافی نمی شود.

ارزیابی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان با استفاده از مدل های AHP و TOPSIS (شهرستانهای زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار) Keywords:

ارزیابی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان با استفاده از مدل های AHP و TOPSIS (شهرستانهای زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار) authors

علی ریگی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، موسسه آموزش عالی پرتو زاهدان

مرتضی یاوری

کارشناسی ارشد طراحی شهری، عضو هییت علمی گروه شهرسازی دانشگاه زابل