سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

آبزی پروری در اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر

Publish Year: 1397
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 624
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

AREEO01_064

Index date: 14 December 2018

آبزی پروری در اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر abstract

جهان دردو دهه اخیر شاهد تغییرات زیادی در عرصه صید از محیط های طبیعی و آبزی پروری بوده است. طبق گزارش سازمان خواروبار جهانی (FAO)، اکثرمناطق ماهیگیری به طور کامل مورد بهره برداری قرار گرفته و یا بیش از حد در آن ماهیگیری شده است، در حالی که تقاضا برای غذاهای همچنان رشد می کند. از طرفی محدودیت منابع آب شیرین در کشور ایران، راه را برای استفاده از منابع آبی شور دریا فراهم تر می نماید. دریای خزر دارای اکوسیستم منحصری است که آبزی پروری در آن عمدتا به صورت محیط طبیعی (Sea ranching)، صورت گرفته است. آگاهی از اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر امکان استفاده گسترده از آب این دریا را برای فعالیت های آبزی پروری ممکن می سازد. بخش جنوبی دریای خزر با حوضه آبریزی به مساحت حدود 174200 کیلومتر مربع با 13 رودخانه با حوضه آبریز بیش از 1000 کیلومتر مربع (بزرگترین آن ها شامل ارسی و سفیدرود) و 42 رود و مسیل با حوضه آبریز کمتر از 1000 کیلومترمربع وجود دارد. سطح آب دریای خزر نسبت به اقیانوس ها و آب های آزاد پایین تر است. سطح تراز آب دریای خزر به صورت متناوب و دوره ای بوده و دامنه این تغییرات از 15 تا 25 متر در 5 تا 12 هزار سال اخیر متغیر بوده است. اقلیم مختلفی در مناطق اطراف دریای خزر وجود دارد و بخش جنوبی دریای خزر دراری آب و هوای مرطوب نیمه گرمسیری است. شرایط کیفی آب دریای خزر در گذشته به گونه ای بوده است که از آن به عنوان دریای الیگوتروف یاد شده است. از اواخر دهه هشتاد تاکنون شرایط کیفی آب منطقه جنوبی دریای خزر در اعماق کمتر از 20 متر به گونه ای است که از حالت الیگوتروف خارج و به مرحله مزوتروف سوق پیدا کرده است. مهم ترین پارامتر غیر زیستی دریای خزر، شوری آب است و متوسط شوری آب آن 12/85 گرم در لیتر تعیین شده است. دریای خزر دارای 3 نوع شوری است در منطقه شمالی الیگومزوهالین، منطقه میانی و جنوبی مزوپلی هالین و منطقه خلیج قره بغاز هیپرهالین است. فرآیند شکست دمایی (ترموکلاین)، در منطقه جنوب دریای خزر در فصل بهار شروع می گردد و در فصل تابستان کامل گردیده و سپس در فصل پاییز شروع به از بین رفتن نموده و در نهایت در فصل زمستان کاملا از بین می رود. دما و شوری آب دو فاکتور اصلی درتعیین گونه مناسب برای فعالیت آبزی پروری است. در آب شور دریای خزر تنها گونه هایی با توانایی تحمل وسیع شوری قادر به ادامه زندگی هستند. به همین دلیل تنوع گونه ای در دریای خزر 2/5 برابر فقیرتر از دریای سیاه و 5 برابر فقیرتر از دریای بارنتز است. تغییرات دمای آب سطحی در منطقه جنوب دریای خزر از حدود 10 (زمستان) تا 30 (تابستان) درجه سانتی گراد، متغیر است. اما دمای آب در طول تابستان و در زیر لایه ترموکلاین به کمتر از 20 درجه سانتی گراد و تا عمق 50 متر به حدود 14 درجه سانتی گراد می رسد. با توجه به مطالب فوق الذکر استعداد آبزی پروری ماهیان سردابی در آب های منطقه جنوبی دریای خزر ارجحیت دارد.

آبزی پروری در اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر Keywords:

آبزی پروری در اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر authors

سیدمحمدوحید فارابی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری

حسن نصرالله زاده ساروی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری

سیدرضا سیدمرتضایی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری

منصور شریفیان

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری

مقاله فارسی "آبزی پروری در اقلیم منطقه جنوبی دریای خزر" توسط سیدمحمدوحید فارابی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری؛ حسن نصرالله زاده ساروی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری؛ سیدرضا سیدمرتضایی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری؛ منصور شریفیان، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری نوشته شده و در سال 1397 پس از تایید کمیته علمی همایش ملی تغییر اقلیم و اکوسیستم های آبی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله اقلیم، دریای خزر، آبزی پروری، دما، شوری هستند. این مقاله در تاریخ 23 آذر 1397 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 624 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که جهان دردو دهه اخیر شاهد تغییرات زیادی در عرصه صید از محیط های طبیعی و آبزی پروری بوده است. طبق گزارش سازمان خواروبار جهانی (FAO)، اکثرمناطق ماهیگیری به طور کامل مورد بهره برداری قرار گرفته و یا بیش از حد در آن ماهیگیری شده است، در حالی که تقاضا برای غذاهای همچنان رشد می کند. از طرفی محدودیت منابع آب ... .