گزارش کوتاه - بررسی میزان ساکارز در ریشه گیاه سگ دندان خاردار(Pycnocycla spinosa Decne. exBoiss) بروش پلاریمتری

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 268

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRSB-29-1_009

تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1398

Abstract:

گیاه سگ دندان خاردار (Pycnocycla spinosa) از خانواده‎ی چتریان است که بیشتر در مناطق کوهستانی در استان‎های اصفهان، یزد و فارس می‎روید. میزان قابل توجهی ساکارز در ریشه‎ی این گیاه وجود دارد. جهت تعیین بهترین زمان برداشت گیاه، از ابتدای فصل رویش به صورت هفتگی ریشه گیاه جمع‎آوری و با استفاده از دستگاه پلاریمتر میزان ساکارز ریشه آن اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد، میزان ساکارز ریشه گیاه سگ دندان خاردار از هفته‎ی اول تا دهم برداشت روندی افزایشی دارد و سپس تا هفته  هفدهم دوباره کاهش می‎یابد. کم‎ترین مقدار آن در هفته دوم برداشت در پانزدهم اردیبهشت ماه برابر با 5/8 درصد و بیشترین مقدار آن در هفته دهم برداشت در نهم تیرماه برابر با 0/17 درصد وزن خشک ریشه تعیین شد، هم چنین کمترین مقدار قند معادل با 6/2 درصد و بیشترین مقدار آن برابر با 3/5 درصد وزن‎تر ریشه‎ی گیاه بود. با توجه به نتایج به‎دست آمده بهترین زمان برداشت ریشه از اوایل تیر ماه تا اوائل مرداد ماه است، تا به‎توان بیشترین مقدار ساکارز را در فرآیند استخراج از ریشه گیاه به‎دست آورد. نظر به این‎که درصد تقریبی ساکارز در ساقه گیاه نیشکر بین 17-12 و در ریشه چغندرقند بین 18-14 درصد وزن‎تر گیاه است و این دو گیاه به عنوان منابع اصلی تامین‎کننده شکر اقلیم مناسب خود را دارا می‎باشند به نظر می‎رسد که ریشه گیاه سگ دندان خاردار در صورتی که فاقد ترکیبات سمی و مضر باشد پس از مطالعات کافی به‎تواند به عنوان یک گزینه مناسب زراعی در مناطق و زمین‎های غیرمرغوب جهت تولید شکر منظور شود. پیشنهاد می شود این گیاه به‎عنوان یک منبع طبیعی گیاهی شیرین‎کننده دارای ساکارز مورد مطالعه قرار گیرد.

Authors

غلامرضا اصغری

استاد مرکز تحقیقات علوم‎ دارویی دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

سید مجتبی لاجوردی

دانشجوی دکترای حرفه‎ای گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Mathlouthi M, Reiser P. Sucrose: properties and applications, Chapman and ...
  • Mozaffarian VA. Dictionary of Iranian plant name, Farhang Moaser, Tehran, ...
  • Samulsson G. Drugs of natural origin, Swedish Pharmaceutical Press, Stokholm, ...
  • Shikholeslam R. Laboratory methods and their application on process control ...
  • Shikholeslam R. Sugar technology, Nashr Mersa, Tehran, 1997, 3-197 pp. ...
  • نمایش کامل مراجع