فرآیند داکینگ مولکولی در شیمی و نحوه عملکرد آن

3 دی 1402 - خواندن 2 دقیقه - 906 بازدید

داکینگ مولکولی یک روش محاسباتی است که در شیمی و داروسازی استفاده می شود. در این روش، سه بعدی سازی ساختار مولکولی و اتصالات آن با دیگر مولکول ها بررسی می شود. هدف از داکینگ مولکولی، پیش بینی ساختار پیوندی بین دو مولکول است، به طوری که بین دو مولکول اتصالات قوی ایجاد شود.

در عملکرد داکینگ مولکولی، ابتدا ساختار سه بعدی مولکول (پروتئین) مورد نظر از طریق روش های مختلفی مانند کریستالوگرافی، رزونانس مغناطیسی هسته ای (NMR) یا محاسبات مولکولی تعیین می شود. سپس، ساختار سه بعدی مولکول هدف به همراه ساختار سه بعدی مولکول ترکیبات دارویی سنتز شده در آزمایشگاه (مولکول هایی که قرار است با مولکول هدف تعامل داشته باشند) وارد نرم افزارهای داکینگ مولکولی می شوند.

در این نرم افزارها، با استفاده از الگوریتم های مختلفی مانند الگوریتم ژنتیک، تابع هدفی که نشان دهنده تعامل هدف و آزمون است، بهینه سازی می شود. نتیجه این بهینه سازی، بهترین تعامل بین مولکول هدف و مولکول آزمون را نشان می دهد. این اتصالات می تواند شامل تشکیل پیوند هیدروژنی، نیروهای واندروالس یا نیروهای الکترواستاتیکی باشد.

عملکرد داکینگ مولکولی به ما کمک می کند تا بتوانیم ساختارهای پیش بینی شده از مولکول های جدید را بررسی کرده و بهبود در خواص فیزیکی و شیمیایی مولکول ها را پیش بینی کنیم. همچنین، می توانیم از این روش برای شناسایی مولکول هایی که به آنزیم ها یا پروتئین ها متصل می شوند و درمان بیماری ها را تسهیل می کنند، استفاده کنیم.