آیا فسخ قرارداد نیاز به طرح دعوا دارد؟

7 بهمن 1402 - خواندن 3 دقیقه - 3095 بازدید

سوالی که بیشتر افراد در موقع معامله یا بعد از ان می پرسند اینکه چنانچه قراردادی مهلت دار منعقد شود و در متن قرارداد طرفین توافق کنند که در صورت عدم انجام تعهد توسط شخص (غلام)، شخص (محسن)بتواند به طور یک جانبه و بدون مراجعه به محاکم قضایی قرارداد را فسخ و اعاده به وضع سابق کند و اینکه آیا صرف توافق مذکور کافی بوده و شخص «غلام » بی نیاز از اعلام اراده فسخ و نیز مراجعه به محاکم دادگستری و طرح دعوای تایید فسخ و یا تایید شرط فاسخ و انفساخ عقد است و اینکه حقیقی یا حقوقی یا دولتی بودن طرفین چه تاثیری در قرارداد و شرط مذکور دارد؟
در پاسخ چنین میتوان گفت که بر حسب نظریه مشورتی اولا، بین حق فسخ و شرط فاسخ تفاوت است و به صراحت ماده 449 قانون مدنی، فسخ به هر لفظ یا فعلی که دلالت بر آن داشته باشد، حاصل می شود.اما در شرط فاسخ به سبب ابراز اراده در زمان عقد و صرف تحقق موضوع شرط و بدون نیاز به ابراز اراده بعدی مشروط له، عقد منحل می شود. ثانیااصولا اعلام فسخ معامله نیازی به طرح دعوا در مرجع قضایی ندارد و صرف ابراز اراده مشروط له بر فسخ برای تحقق آن کافی است و مراجعه به مرجع قضایی صرفا از حیث اثباتی قضیه و احراز تحقق فسخ از زمان ادعایی مشروط له است. بدیهی است در فرضی که فسخ قرارداد مقدمه طرح دعوای دیگری باشد که جنبه ترافعی دارد. مانند ابطال سند یا استرداد مبیع،رسیدگی به دعوای یادشده فرع بر طرح دعوای تایید فسخ معامله است. ثالثا، اشخاص حقوقی نیز به مانند اشخاص حقیقی در انعقاد قرارداد و پیش بینی حق فسخ یا شرط فاسخ تابع قواعد عمومی قراردادها و عمومات راجع به خیارات و انحلال عقود هستند؛ مگر آن که به حکم قانون فسخ قرارداد راجع به اشخاص حقوقی حقوق عمومی تابع الزامات و شرایط خاصی باشد؛ مانند فسخ قرارداد واگذاری اراضی موضوع قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مصوب 1346 با اصلاحات و الحاقات بعدی که تابع احکام مقرر در ماده 33 و تبصره 2 ماده 35 این قانون است که در مورد این نوع دعاوی موسسه داوری داخلی و بین المللی بصیری هریس آماده قبول پرونده های فوق و رسیدگی در اسرع وقت می باشد.
حسن بصیری هریس داور داخلی و بین المللی در محاکم حقوقی

پرداخت هزینه قبل از مشاوره مبلغ ۱۰۰ هزار تومان به شماره کارت ۵۸۹۲۱۰۱۳۴۲۵۰۲۷۲۷ و ارسال پیام واریزی به شماره ۰۹۱۴۸۷۴۴۳۶۹-۰۹۳۵۷۲۷۴۹۳۵مشاوره حقوقی آنلاین.بلافاصله بعد از ارسال پیام واریزی با شما تماس گرفته میشود.