تغییرات سازمان های آینده از طریق فناوری منابع انسانی

11 خرداد 1403 - خواندن 8 دقیقه - 232 بازدید

آینده غیرقابل پیش بینی است و این زمینه ساز کسب دانش کافی ،انعطاف پذیری درجهت پاسخگویی است. مدیریت منابع انسانی آینده با مسئولیت های اجتماعی سر و کار بیشتری خواهد داشت.مدیران منابع انسانی آتی از قدرت و جایگاه خود استفاده بهینه ای کرده و به عنوان تصمیم گیرندگان مهم در سازمان تلقی خواهند شد. مدیریت منابع انسانی مهمترین دانش موجود در سازمان ها می باشد و مدیران آن نفوذ بسیار زیادی در سازمان دارند. همچنین برای نفوذ بیشتر، باید مسئولیت های بیشتری در سازمان را بپذیرند و این سرآغاز تحولاتی خواهد بود که زمینه ساز تعادل و تعامل هرچه بیشتر در میان نیازهای کارمندان و کارفرمایان می شود. مزایای بهره گیری از نگرش مدیریت منابع انسانی آینده نگر استفاده بهینه و مطلوب از منابع انسانی موجود در سازمان، تامین نیروی انسانی با حداقل هزینه و فراهم کردن هزینه لازم برای تحقق تمامی اهداف مدیریت منابع انسانی است. به طور کلی، توسعه منابع انسانی شامل : افزایش دانش، مهارت ها، ظرفیت ها و توانمندی های منابع انسانی یک جامعه با توجه به آینده مورد نظراست. بی تردید، چنین فرایندی، فراهم آوردن توسعه فردی و شغلی و ایجاد زمینه های لازم برای توسعه سازمان ها در جهت بهره برداری بهینه از منابع انسانی و بهبود عملکرد آن ها را بدنبال خواهد داشت.

پیشرفت و توسعه منابع انسانی در دنیا بیانگر آن است که نقش مدیریت و برنامه ریزی آینده نگر در رشد و پویایی سازمان ها بیش از پیش نمایان شده است تا آنجا که مشخص می شود که سازمان ها برای دستیابی به اهداف سازمانی خود، به چه تعداد متخصص و مهارت نیاز دارند. به طور کلی، چشم انداز توسعه منابع انسانی آینده نگر شامل افزایش دانش، مهارت، ظرفیت و توانمندی های منابع انسانی است.

تصمیمات اثرگذار درخصوص آینده و تغییرات محیط بازار ،زمینه ساز تغییر مدیریت منابع انسانی،خواهند بود ناگفته نماند که مدیران منابع انسانی موفق، تاثیر استراتژیک بسزاییبر سازمانهای تابعه خود دارند.

مهمترین نقش مدیران، استخدام کارکنانی مناسب است این امر به عوامل مختلفی بستگی دارد. شاید یکی از عوامل عمده، وضعیت بازار کار باشد. نرخ بیکاری ، یک عامل کلیدی محسوب میشود و براین اساس رقابت برای جذب افراد مستعد، بیشر خواهد بود . مدیران باید به سرعت نسبت به جذب و استخدام افراد مستعد اقدام نمایند .البته سازمانها و شرکتهای متمایز ، آنهایی خواهند بود که توانایی جذب و حفظ کارکنان بسیار متبحر را بیشتر از سایرین داشته باشند . برخی مدیران بر این باورند که دانش منحصر به فردی دارند که به آنها اجازه می دهد فرد مناسبی را برای تصدی شغل موردنظر انتخاب کنند. درحالیکه این روش و تفکر غیرمنطقی است و سازمان باید تلاش درجهت ایجاد برنامه های بهتر برای پاداش و مزایای کارکنان از خود نشان دهد. آنها باید برنامه های خود را به عنوان ابزار مهمتری در جهت جذب و حفظ کارکنان ماهر درنظر گیرند. سازگاری با تغییرات بازار ضامن رشد و بقای بلند مدت یک سازمان خواهد بود و واحدهای منابع انسانی پیشرفته و توانمند برای کاهش هزینه و حفظ کیفیت، باید بسوی تخصصی شدن رفته و براین اساس سازماندهی شوند.

حوزه منابع انسانی، بی وقفه در حال رشد و توسعه است و مدیریت منابع انسانی بیشتر از قبل به فناوری وابسته می شود. فناوری منابع انسانی خود به یکی از موضوعات حوزه ی کسب وکار بدل شده و مشخصا، آینده منابع انسانی را نمی توان بدون ابزارهای تکنولوژیک متصور شد. شناخت فرآیند فناوری منابع انسانی به سازمان ها کمک می کند تا رشد سریع تری را تجربه کرده و از فناوری عقب نمانند. این فرآیند به شکل اجتناب ناپذیری با افراد سروکار دارد. یافتن نیروی انسانی مناسب برای پروژه ها، ایجاد انگیزه در کارکنان برای انجام بهینه کارها و ایجاد روابط مناسب بین اعضای تیم از جمله موضوعات مهم دیگر است.

امروزه برقراری ارتباط موثر بین واحدهای سازمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یافتن راهکارهایی برای فرایند استخدام، ارزیابی عملکرد یا پرداخت حقوق و دستمزد برای هر سازمانی ضروری است.استفاده از ابزارهای منابع انسانی موجب افزایش دسترسی به داده ها و کنترل نحوه عملکرد اعضا می شود. مدیران منابع انسانی پیوند دهنده تیم های مدیریتی و کارمندان هستند. یک مدیر منابع انسانی باید با جمع آوری داده ها، تفکیک و بروزرسانی اطلاعات واحدها ، در انجام درست وظایف سازمان کمک کند.

با ورود فناوری های جدید در حوزه منابع انسانی، نیاز به ایجاد یک استاندارد مشخص برای ذخیره سازی واشتراک گذاری یکپارچه داده ها احساس می شود و در این بین بسیاری از شرکت ها از تحول دیجیتال استقبال می کنند. ابزارهای تحلیل فردی ، از علم و هوش مصنوعی برای تحقیق، جمع آوری، پردازش داده های کارکنان و تشخیص الگوهای رفتاری استفاده می کنند. از این رو نیاز است تا مدیران به دنبال حل چالش هایی مانند امنیت داده و مدیریت دسترسی به اطلاعات باشند. در آینده، هوش مصنوعی یکی از تاثیرگذارترین روشهای فناوری منابع انسانی خواهد بود. از آنجاییکه آینده منابع انسانی با فناوری های دیجیتال دریکدیگر ادغام خواهد شد الزاما شرکت های بسیاری به سراغ بکارگیری فناوری منابع انسانی رفته و بی تردید برای باقی ماندن در بین پیشتازان این حوزه باید به سراغ ابزارهای مدرن مدیریت منابع انسانی بروند .

نکته حائز اهمیت اینکه در فرایندهای استخدام و تصمیم گیری سازمانی، مدیران منابع انسانی باید اطمینان حاصل کنند که جنسیت ، بر روی عملکرد کارکنان تاثیر نمی گذارد. در واقع با استفاده از فناوری منابع انسانی در بسترهای دیجیتال ، تاثیر جنسیت در فرایندهای سازمانی در آینده ی نزدیک کاهش یافته و هر فردی بر اساس شایستگی به فعالیت خواهد پرداخت.

در آینده استفاده از ربات ها در سازمان ها افزایش پیدا می کند همانطور که در عصر حاضر خیلی از مشاغلی که ساده و تکراری هستند و در گذشته توسط انسان ها انجام می شد، به دست ربات ها سپرده شده و با دقت بیشتری اجرا می شود.البته پیش بینی می شود که این موضوع در آینده افزایش پیدا کند چراکه پیشرفت در تکنولوژی سبب تغییرات زیادی در شکل و روند کار خواهد شد و این در حالی است که از نظر اقتصادی و کارایی، خیلی از مشاغل از عهده انسان خارج و به دست ربات ها سپرده شده اند. نکته مهم اینکه بکارگیری ربات و تکنولوژی های پیشرفته ،موجبات کاهش مخاطرات احتمالی مشاغل انسانی خواهد بود اما این تفکر به این معنی نیست که وظایف مدیریت منابع انسانی کم شود. در واقع تغییرات زیاد تکنولوژی و منسوخ شدن روش های سنتی تولید کالا و خدمات ،باعث اهمیت بیش از پیش مدیریت منابع انسانی خواهد شد. ضمنا باید جذب و استخدام نیروهای شایسته را در دستور کار قرار داده تا بتوانند با تغییرات به روز شوند. از آنجایی که شرایط محیطی متغیر به افرادی که آموزش ندیده اند اجازه حفظ بقا در سازمان نخواهند داد ، از این رو در آینده ،آموزش نیروی انسانی دارای اهمیت بیشتری است. در حقیقت مدیران منابع انسانی در برابر ایجاد کیفیت زندگی شخصی و شغلی کارمندان خود، مسئول خواهند بود.نیروی انسانی در گذشته بعنوان ابزار کار دیده می شد ولی امروزه این دیدگاه فرق کرده و ارزش های اساسی فرهنگ سازمانی ، محور اصلی همه اقدامات و کارکرد سازمان بحساب می آید و مدیران منابع انسانی طبیعتا با این موضوع بیشتر از دیگر مدیران سر و کارخواهند داشت.

از آنجایی که ارزش ها و الگوهای رفتاری ، باعث شکل گیری و هدایت توان نیروی کار می شوند، گسترش و بروز شدن روش ها ، از وظایف خطیر مدیریت منابع انسانی به حساب آمده و یکی از مهم ترین وظایف مدیران منابع انسانی در آینده خواهد بود.